Киша провалила пут, помор пчела, воће лоше родило: Ангелина, повратница у „ничије село“ на Козари ипак не губи наду (ФОТО)

У селу Мичије на Козари киша је покварила пут, потоци и ријеке излили се из корита, љетина је угрожена, пчеле су страдале, а воће лоше родило.

Данима ништа не може да се ради. Овако Ангелина Ћорковић (75), повратница која је препородила Мичије, одговора на питање, како је и шта ради.

Бака Ангелина није ни знала да се данас Међународни дан заједничког живота у миру, јер она се сваког дана, на свој начин бори за мир, напредак и добре комшинске односе.

Обновила је своје имање уништено у рату, ангажовала комшије из овог и сусједних насеља и подстакла их на заједничке акције за заједничку добробит.

Није је обесхрабрило ни то што су њен готово пусти завичај, пун рушевина и напуштених кућа, неки назвали “Мичије, село ничије”.

Откако се Ангелина вратила, ова прича више не важи.

О баки Ангелини, краљици пустог села на Козари, Српскаинфо је писала прошле године и та је репортажа многе дирнула и подстакла на размишљање.

– Послије ваше репортаже, мене су звали из цијелог свијета. Честитају, захваљују, подржавају… Ја сам чувар села, очигледно. Од тога не одустајем, не предајем се. Зато, хвала вама и свим другим новинарима на интересовању. Сви сте увијек мени драги гости – каже бака Ангелина.

Она се из Аустрије давно вртатила у завичај. И сада је, као и првих повратничких дана, без обзира на тешкоће, увјерена да су Мичије за њу центар свијета.

Бака Ангелина је у завичајном селу на Козари својим рукама створила своје мало царство.

Подсјећамо, на 200 дунума ораница, пашњака и воћњака, Ангелина је је јесенас произвела стотине килограма јагњећег меса, више од 2.000 литара ракије, 20 тона шљиве, крушке, јабуке и другог воћа, изврцала тону и по меда…

Посијала је 30 дулума пшенице и 20 дулума зоби. Има и стадо од 100 оваца, јато кокошки и друге живине, хиљаду стабала шљиве, 500 грмова ароније, 70 стабала љешника.

Засадила је и дуње, а припрема парцелу за млади шљивик. Осим тога, бринула је и о више од стотину пчелињих друштава. Али, кошнице је задесио помор.

– Зимус и током прољећа, због овако лошег времена, угинуло ми је педесет пчелињих друштава. Остало је седамдесет. Њих сада прихрањујем, јер нема полена ни паше. Ето, прошле године пчеле су храниле мене, а ове храним ја њих. Управо данас стављам погаче у кошнице – рапортира бака Ангелина.

Ипак, оптимизам је не напушта. Често понавља ријечи наде и говори о плановима за бољи живот. Сада јој је на дневном реду километар и по сеоског пута.

Ангажовала је, каже, неколико радника да окрче запуштену цесту, којом се сада може проћи само трактором.

– Спремам се да одем и до Града, замолићу начелника и градску власт да помогну, да нам дају шљунак а касније и асфалт. Пут треба свима, без пута нема живота, а овдје је тако лијепо. Штета је запустити село и цијели овај крај – каже Ангелина Ћорковић.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: