Top lista

Top lista za 15.05.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Kasni berba jagoda, nisu se ni zacrvenjele

Nestabilno vrijeme – smjena sunčanih i kišnih dana i oscilacija temperature uticali su da ove godine kasni berba jagoda, saglasni su proizvođači ovog bobičastog voća u Republici Srpskoj.

Govore da su takve vremenske prilike usporile rast biljaka te sezona branja jagoda, koja obično kreće početkom maja, kasniće oko dvije sedmice.

“Iako su se jagode u ovom periodu ranijih  godina nalazile u fazi sazrijevanja, sada su tek u fazi cvjetanja, tako da će prvi rod ovog voća kasniti”, kazao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Objasnio je da se jagode sada  nalaze u fazi cvjetanja, jer im je nedostajalo sunca, te je dodao da se i u  maju ne mogu očekivati veliki prinosi.

“Proizvođači ovog bobičastog voća mogu da očekuju  manje prinose  za 20 do 30 odsto nego ranijih godina. Jedina dobra stvar za proizvođače jagoda je što su bile niske temperature, pa nema ni bolesti ni insekata, to će sigurno pojeftiniti proizvodnju”, kazao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, jagode koje se sada nalaze na tržištu su uglavnom iz plasteničke  proizvodnje.

“Mada, i to su dosta manje količine, jer plastenici mogu proizvesti jagode samo za prvu ruku”, kazao je Dojčinović.

On je stava da dok je manja proizvodnja odmah  su cijene više, pa tako i ne čudi da se sadašnje cijene kreću od osam do 10 KM po kilogramu jagoda.

NEZAVISNE

Share With: