Top lista

Top lista za 04.03.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Karapetrović: Osnovni zadatak Društva književnika okupljanje svih koji žele da pišu

Predsjednik Društva književnika Gradiška Danilo Karapetrović gostujući u emisiji „Kulturni kolaž“ Radio Gradiške rekao je da je Društvo književnika Gradiška osnovano na prijedlog Kulturno-prosvjetne zajednice 13. februara 1975. godine kao Udruženje građana koje je jedino u to vrijeme imali pravo da objavljuje zajedničke i pojedinačne radove. Karapetrović je naveo da su osim njega prvi članovi društva bili Milan Grozdanić, Duško Stegić, Ranko Gligić, Milan Bjelajac i Radojica Grujić. On je istakao da je osnovni zadatak društva bio i ostao okupljanje svih koji žele da pišu, širenje lijepe književne riječi i objavljivanje Zbornika.

Dušanka Majstorac piše poeziju i član je Društva književnika već 25 godina, objaviljivala je pjesme u nekoliko Zbornika i svake godine učestvuje u promocijama. Majstorac je navela da joj je podstrek za pisanje bila sestrična Radmila Tatić koja je pisala pjesme, bila član Društva, a preminula je 14. marta 1993. godine u 28 godini života kao pripadnik Vojske Republike Srpske.

Društvo književnika Gradiška je do sada objavilo 20 Zbornika i 54  knjige članova.  Ukupno 1 508 izdanja knjiga su poklonili bibliotekama u Gradišci i Banjaluci i školama. Kroz Društvo je prošlo 77 književnika koji su objavljivali poeziju, prozu, humor i satiru, a neki od njih bili su i članovi Udruženja književnika Republike Srpske. Radovi članova Društva su objavljivani u časopisu „Krajina“ Banjaluka i  Antologiji Republike Srpske i Srbije. Društvo je organizovalo manifestaciju „Djeca pjevaju slobodi“.

Danas imaju devet stalnih članova i nekoliko saradnika. Dobili su Povelju grada Gradiška za dugogodišnji rad.

Share With: