Top lista

Top lista za 04.07.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Južno voće iz Karajzovaca

Mile Popović u selu Gornji Karajzovci kod Gradiške više od petnaest  godina uspješno kalemi i uzgaja sadnice južnog voća. Osim tri vrste limuna, grejpa, narandže, mandarine, klementine, kumkvata, smokve, kivija, trenutno u plastenicima ima razne vrste cvijeća i ukrasnih sadnica.

“Ovim poslom se bavim od 1985. godine, prvo smo uzgajali povrće, a kada smo primjetili probleme na tržištu odlučili smo se za uzgoj cvijeća za dvorište i kuću”, ističe Popović i dodaje  da najviše voli svoje južno voće koje je počeo kalemiti od 1997. godine nakon što je od prijatelja iz Gabele dobio sadnice limuna.

Popović kaže da kalemiti voćke voli još od malih nogu, a osim što mu ovaj posao dobro ide, u tome i uživa. “Kalemljenje je naporan i zahtjevan posao i  traži puno strpljenja ali kada čovjek uživa u onome što radi, onda je sve lakše, ističe Popović.

O cvijeću i sadnicama vodi brigu zajedno sa suprugom Milkom, a često angažuju i sezonske radnike jer u plastenicima uvijek ima posla.

“Kalemljenje južnog voća osim mene rijetko ko radi na ovim prostorima, posebno kada je u pitanju limun. Čak ni u Hercegovini niko ne proizvede 3 000 sadnica limuna”, ističe Popović i dodaje da ljudi rado dolaze i kupuju kod njega.

“Zadovoljan sam potražnjom iako je ove godine moglo biti i bolje”, kaže Popović i dodaje da je najsrećniji kada kupac ode zadovoljan od njega. Prema njegovim riječima, u poslednje vrijeme najviše se traže trajnice i ukrasno drveće.

Share With: