Jela Dojčinović: Recept za dugovječnost zdrav život i pozitivna energija

Jela Dojčinović iz Donjih Podgradaca SKOJ-evka je postala sa 15 godina, učesnik je NOR-a, tri i po godine je provela u ratu kao bolničarka, preživjela logor, velike porodične tragedije, ali bez obzira na sve životne nedaće i danas je sa 94 godine puna volje sa životom, pozitivne energije i spremna da posavjetuje mlađe generacije.

Gradiška se uvijek odlikovala hrabrim i sposobnim ženama koje su i u najtežim ratnim trenucima bile u stanju da stanu rame uz rame sa muškarcima. Imamo narodnog heroja Lepu Radić, ali i druge učesnice rata, heroine koje su dale veliki doprinos Narodnosolobodilačkoj borbi. Čuvamo sjećanje i na Jovanku Bogojev iz Nove Topole koja je takođe bila nosilac brojnih odlikovanja za učešće u NOR-u. Orden za narod i Odlikovanje za hrabrost dobila je i Jela Dojčinović, trenutno jedna od ukupno devet živih boraca NOR-a sa područja Gradiške.

Jela Dojčinović je rođena 5. marta 1925. godine u Gornjim Podgradcima. Rano je postala SKOJ-evka i otišla u rat sa partizanima, mlada se udala, a isto tako vrlo rano ostala bez muža, prvoborca, sama sa petoro djece. Danas ima brojnu unučad i praunučad. Ne voli politiku, ali voli pričati o prošlosti.

U intervjuu za Radio Gradiška ona je naglasila da je život za nju vječita borba. Navela je da joj je teško pričati o prošlim vremenima jer su stradali brojni članovi njene porodice. Ranjena je krajem oktobra 1944. godine i danas ima geler u nozi. Kaže da je bila vrijedna, hrabra, poštovana i uvažavana od strane ratnih drugova. Prema njenim riječima život je u ratnim godinama bio težak, ali je bilo lakše jer su svi bili kao braća i sestre.

Na pitanje šta je recept za dugovječnost, savjetovala je mladima da vode zdrav život i šire pozitivnu energiju.

Poslušajte njenu životnu priču.

Share With: