Jedna doza krvi spašava tri života

Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi koji se ove godine održava pod motom „Daruj krv da život teče dalje“ u Službi transfuzijske medicine Gradiška danas je organizovana akcija dobrovoljnog davalaštva.

Risto Petković krv je danas darovao 16. put. On kaže da mu jedini motiv za darovanje krvi činjenica da će nekome spasiti život.

Specijalista transfuziologije Tatjana Milešević Babić rekla je da je svaka doza krvi dobrodošla i da su zalihe krvi u Bolnici Gradiška zadovoljavajuće.

„Trenutno na zalihama imamo sve krvne grupe, a uvijek su dobrodošli davaoci negativnih krvnih grupa“, rekla je Babićeva i naglasila da se od jedne doze krvi mogu napraviti tri komponente, trombociti, eritrociti i plazma i tako spasiti tri života.

„Osobe koje su preležale kovid mogu darovati krv. Oni koji su imali teži oblik sa upalom pluća tri mjeseca nakon izlječenja mogu darovati krv a oni sa lakšim oblikom 28 dana nakon izlječenja“, rekla je Babićeva i apelovala na sve one koji mogu darovati krv da to i učine.

Koordinator Crvenog krsta Gradiška, Mirjana Potajac rekla je da zbog epidemiološke situacije ove godine neće biti organizovani susreti dobrovoljnih davalaca, dok će priznanja biće uručena naknadno.

Crveni krst Republike Srpske uručiće 13 priznanja dobrovoljnim davaocima krvi Crvenog krsta Gradiška.

„Imamo jednog davaoca od 100 davanja, tri od 75 i  devet od 50 davanja“, istakla je Potajčeva.

Prema podacima opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta, u bazi Crvenog krsta Republike Srpske zaključeno sa 31. decembrom prošle godine registrovano je ukupno 22.949 dobrovoljnih davalaca krvi.

G. Vlainić

Share With: