Jedanaesta ćelinovačka „Pirogijada“ u subotu

Jedanaesta „Pirogijada“,koju organizuje Udruženje Poljaka i prijatelja“Mak“ Gradiška, biće održana u subotu, 7. avgusta u Ćelinovcu.

Marija Buganik Pranjić predsjednica Udruženja Poljaka i prijatelja“Mak“Gradiška rekla je da je ova manifestacija jedinstvena u regionu, njeguje poljsku kulturu, tradiciju i religiju.

„Manifestacija će početi u 11 časova misom u crkvi Svetog Mihovila, u 13 časova biće održan prigodan kulturni program“Priče ispod hrasta“, dok je od 14 časova planirana degustacija poljske nacionalne kuhinje“, istakla je Buganik Pranjić.

Ona je istakla da će na Pirogijadi učestvovati i udruženja Poljaka iz Banjaluke, Prnjavora i Sarajeva, a očekuju i predstavnike Ambasade Poljske u BiH i pripadnike poljske vojske  koji su smješteni u Sarajevu.

Marija Buganik Pranjić početkom maja ove godine odlikovana je Srebrnim krstom za zasluge koji joj je uručio ambasador Poljske u BiH Jarosłav Lindenberg i to upravo zbog toga što je idejna začetnica i organizator „Pirogijade“ u Ćelinovcu, jedinog poljskog događaja ove vrste, u kojem učestvuju sva poljska udruženja sa sjevera BiH te lokalni stanovnici ali i drugih aktivnosti koje okupljaju ljude našeg kraja poljskog porijekla.

S.Vidović

Share With: