Top lista

Top lista za 18.07.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Jedan slučaj “Aujetske” bolesti u Gradišci u 2019. godini

U Seferovcima je u novembru ove godine registrovan jedan slučaj „Aujetske“ bolesti ili „lažnog bjesnila“ svinja, dok je prethodni slučaj zabilježen u martu prošle godine u Petrovom Selu.

Gradski veterinarski inspektor Gradske uprave Gradiška Bojan Mirjanić naveo je da je u pitanju virusna bolest koja nije invazivna i opasna kao afrička kuga svinja.

On je rekao da je to akutna zarazna bolest domaćih i divljih životinja od koje najčešće oboljevaju svinje sa izraženim kliničkim simptomima.

„Ova bolest se ubraja u grupu lančastih zaraza od kojih ne oboljevaju samo svinje već i druge domaće životinje, konji, goveda, psi i mačke“, naveo je Mirjanić i naglasio da je u pitanju uzojna bolest za čije iskorjenjivanje nije definisan Pravilnik, ali da Veterinarska inspekcija ima nadležnost da po Zakonu o veterinarstvu suzbija uzgojne boleste u koordinaciji sa Veterinarskim institutom „Dr Vaso Butozan“.

Mirjanić je rekao da se domaćinstva drže pod nazdorom i naglasio da ova bolest nije opasna za ljude, ali da stvara ekonomske štete, te dodao da poljoprivredni proizvođači po okončanju proizvodnog ciklusa mogu svinje prodati klaonicama.

Simptomi ove bolesti su problemi u reprodukciji, manji broj prasadi, zakržljalost, sporo napredovanje i drugo.

Share With: