Top lista

Top lista za 06.06.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Jadranka Pavlović: Na mentalno zdravlje utiču brojni faktori

Povodom 10. oktobra Svjetskog dana mentalnog zdravlja u amfiteatru Bolnice Gradiška u ponedjeljak, 14. oktobra u 12 časova biće otvorena izložba pacijenata sa Odjeljenja neuropsihijatrije uključenih u radno-okupacionu terapiju.

Načelnik Odjeljenja neuropsihijatrije i pomoćnik direktora za medicinska pitanja gradiške Bolnice, Jadranka Pavlović, gostujući u emisiji“Žene i mogućnosti“ Radio Gradiške, istakla je da se zbog raznih mentalnih poremećaja godišnje u psihijatrijsku ambulantu javi više od 3 000 pacijenata, a najčešći razlozi su depresija i stanja anksioznosti.

Pavlovićeva je naglasila, da su mentalni poremećaji veoma česti i dodala da svaka peta osoba doživi neki mentalni poremećaj u toku svog života.Prema njenim riječima veoma je važan  pravovremeni odlazak  kod psihijatra kao i prepoznavanje simptoma koji ukazuju na postojanje nekog mentalnog poremećaja. Pavlovićeva je dodala da je stres najčešći uzrok usljed kojeg dolazi do psihijatrijskih poremećaja dok su brojni faktori odgovorni za nastajanje psihijatrijskih poremećaja, poput načina života, materijalne situacije i fizičke aktivnosti, a veliku ulogu ima i genetska predispozicija. Ona je istakla da se odlazak kod psihijatra u našoj sredini i dalje smatra neprihvatljivim i sramotnim,a problem stigmatizacije pacijenata sa psihičkim problemima bio je prisutan i 1985.godine kada je Pavlovićeva kao doktor počela da radi  gradiškoj bolnici.

Naglasila je da voli svoj posao i da nikada, iako je imala priliku, nije poželjela da ode iz Gradiške, a bilo je i teških perioda poput onog kada je bila jedini ljekar na Odjeljenju neuropsihijatrije.Istakla je da  nastoji da za svakog pacijenta nađe vremena i da mu se maksimalno posveti.”Voljeti svoj posao je veoma bitno, to je i jedan od uslova da čovjek bude zadovoljan”, istakla je Pavlovićeva.

Share With: