Izložba tiflotehničkih pomagala povodom Međunarodnog dana bijelog štapa

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, Gradska organizacija slijepih Gradiška organizovaće u petak, 15. oktobra, izložbu tiflotehničkih pomagala sa kojima ova organizacija raspolaže.

Predsjednik Gradske organizacije slijepih Željko Štrbac rekao je da su izložba i okupljanje članova organizacije predviđeni u 9 časova i 30 minuta u prostorijama Gradske organizacije slijepih.

Štrbac je istakao da je bijeli štap simbol slijepih lica i znak njihovog prepoznavanja, ali da to pomagalo koristi veoma mali broj slijepih u Gradišci.

On je naglasio da je cilj obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa da se ukaže na probleme sa kojima se susreću slijepe osobe, a jedan od njih je nemogućnost nabavke određenih tiflotehničkih pomagala jer su peskupa za ovu populaciju.

„Bilo bi dobro da se obezbjede sredstva za nabavku tiflotehničkih pomagala. Gradska organizacija slijepih je realizovala jedan projekat sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite gdje smo za 10 članova obezbjedili tlakomjere sa govornim softverom“, naveo je Štrbac.

Gradska organizacija slijepih Gradiška ima oko 90 članova.

M.Malešević

Share With: