Top lista

Top lista za 24.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Izgradnja vrtića i sportske dvorane u završnoj fazi

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Gradišci da se u tom gradu trenutno realizuje nekoliko važnih i kapitalnih projekata, navodeći da je gradnja sportske dvorane predstavljala veliki zahvat, ali da sada, kada se vidi kojoj svrsi će služiti, predstavlja ponos svima koji su podržavali njenu izgradnju.

Cvijanovićeva je naglasila da sportska dvorana i novi vrtić u ovom gradu, koji su u završnoj fazi izgradnje, trebaju da budu na ponos lokalnim vlastima, ali i republičkim institucijama i vlastima koje su podržavale ove projekte.

“Zadovoljna sam onim što sam vidjela u vezi sa izgradnjom vrtića, a posebno trebamo biti zahvalni Srbiji koja je dala gotovo polovinu sredstava za finansiranje projekta. Uz trend rasta broja zaposlenih u Gradišci raste i potreba smještaja djece u vrtiće, ali uvijek nam je zadovoljstvo kada je to problem koji moramo riješiti”, naglasila je Cvijanovićeva, koja je posjetila lokaciju izgradnje novog vrtića i sportske dvorane u Gradišci.

Ona je rekla da je iz budžeta predsjednika i Vlade Republike Srpske obezbijeđena podrška za brojne projekte u Gradišci.

“Sve ono što se radi u Gradišci, kada su u pitanju važni infrastrukturni projekti, definitivno daje sasvim novu i drugačiju atmosferu. Mislim da se grad razvija ubrzanim korakom, zbog čega sam ponosna na rezultate Gradske uprave i gradonačelnika. Vidi se da postoji vizija, znanje u planiranju i kandidovanju projekata, da se prepoznaje šta su potrebe lokalnog stanovništva”, istakla je Cvijanovićeva i dodala da je pred Gradiškom još jedna svijetla faza razvoja.

Ona je naglasila da je uspjeh zagarantovan svaki put kada postoji zajedničko djelovanje republičke i lokalne vlasti, a da ne postoji projekat koji se ne može ralizovati kada uz to postoji i podrška Vlade Srbije, kao što je to slučaj sa projektom izgradnje vrtića u Gradišci.

“Posvećenost potrebama građana u Gradišci definitivno postoji i u ime republičkih institucija mogu reći da će one uvijek stajati na usluzi onima koji budu kandidovali važne projekte”, dodala je Cvijanovićava.

Ona je istakla da je zadovoljna onim što vidi i u brojnim drugim lokalnim zajednicama Republike Srpske, te da Gradiška, u odnosu na ostale sredine, ima prednost da je na pragu EU, blizu Banjaluke i komuniikacijski povezana sa zemljama zapadne Evrope.

“Infrastrukturni projekti, novi most i auto-put koji treba da dobije pravu upotrebnu vrijednost sa završetkom mosta, i sve ono što smo radili jesu prednosti Gradiške. Gradonačelnik Gradiške je u komunikaciji sa kolegama iz drugih lokalnih zajednica i svi oni nastoje da na što brži i bolji način obezbijede napredak i razvoj svojih sredina”, rekla je Cvijanovićeva i zaključila da se već sad priča o projektima koji će u Gradišci biti realizovani u narednih četiri do pet godina.


Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić zahvalio je predsjedniku Srpske za posjetu, navodeći da će izgradnjom vrtića gotovo u cijelosti biti riješen problem čekanja na smještaj djece u predškolske ustanove u Gradišci, te da je sportska dvorana objekat čiju izgradnju željno iščekuje gradiška omladina i 23 dvoranska sportska kluba.

“Očekujemo da će dvorana biti završena u narednih 60 dana. Imamo i klubove koji su sticali uslove i za plasman u premijer lige i više rangove takmičenja, borilačke sportove u kojima su pojedinci osvajali evropske zlatne medalje. Sada im stvaramo uslove za takmičenje i treninge. Ovo je dvorana sa 1.600 sjedećih mjesta za gledaoce, gdje ćemo moći organizovati svjetska i evropska takmičenja u odbojci, košarci, rukometu”, naveo je Adžić.


Prema njegovim riječima, u sklopu objekta, uz glavnu dvoranu imaju i manju dvoranu koja je prilagođena za mali fudbal i košarku, kao i treću dvoranu za borilačke sportove.

On je istakao da je Gradiška grad sporta i mladih ljudi i da su Gradska uprava, Vlada i predsjednik Republike Srpske uložili značajna sredstva za izgradnju dvorane.

“Od Vlade do sada imamo uloženo dva miliona KM, a ukupno će u izgradnju dvorane, koja je započeta 2009. godine, investicija iznositi oko 13,5 miliona KM. Pitanje je da li ovako savremene dvorane ima u okruženju, jer su prilikom izgradnje primijenjena sva savremena tehnička dostignuća, od načina zagrijavanja toplotnim pumpama, podnog grijanja, led rasvjete, do kamenih panela za vanjske obloge i troslojnih vakumskih stakala, što sve zadovoljava uslove za `A` klasu energetske efikasnosti”, pojasnio je Adžić.

On je dodao da je plan da se na krovu dvorana instalira foto-naponska elektrana snage 150 kilovata.

Govoreći o izgradnji novog vrtića u prigradskoj mjesnoj zajednici Brestovčina, Adžić je naveo da je riječ o objektu površine 1.600 kvadratnih metara, koji će obezbijediti smještaj za dodatnih 160 djece, te da će u sklopu objekta biti izgrađene prostorije za kancelarije Savjeta mjesne zajednice.

“Ukupna investicija za izgradnju vrtića iznosi oko 2,3 miliona KM. Za izgradnju ovog objekta dobili smo i grant od Vlade Srbije od 500.000 evra, na čemu im još jednom zahvaljujem u ime svih građana. Trenutno imamo oko 200 djece koji čekaju na smještaj u vrtić, a sa izgradjnjom ovog objekta i adaptacijom postojećih vrtića zadovoljićemo te potrebe”, rekao je Adžić, navodeći da bi novi vrtić trebao biti završen do kraja oktobra.

Share With: