Top lista

Top lista za 31.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Izgradnja mosta na rijeci Savi u Gradišci teče previđenom dinamikom

Radovi na izgradnji novog mosta preko rijeke Save u Gradišci, koji bi trebao da bude završen u proljeće 2022. godine, teku planiranom dinamikom, konstatovali su nakon obilaska gradilišta u Gradišci ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović.

Zajedno sa ministrima, gradilište novog mosta obišli su direktor preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” Dušan Topić, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, te predstavnici izvođača “Integral inženjering” iz Laktaša i nadzora radova Institut IGH iz Zagreba.

Mitrović je rekao novinarima da su do sada sa strane BiH izgrađena dva nosiva stuba, dok su sa hrvatske strane izgrađene stope stubova.

“Planirano je da most bude završen u proljeća 2022. godine, a s obzirom da radovi teku predviđenom dinamikom nadam se da će to biti ostvareno”, naglasio je Mitrović.

On je dodao da će na temu izgradnje ovog mosta u utorak u Zagrebu imati sastanak sa hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, gdje će jedna od tema biti i izgradnja brze ceste sa hrvatske strane, od mosta do Okučana, dužine oko 9 kilometara.

“Nadam se da će i dinamika radova sa hrvatske strane biti ispoštovana, tako da se u proljeće 2022. godine može očekivati spajanje Banjaluke sa “Koridorom 10” i auto-putem Beograd – Zagreb, na zadovoljstvo Gradiške, Okučana, BiH i Hrvatske”, istakao je Mitrović.

Ministar Popović je rekao da će je novi most na Savi u Gradišci veoma značajan jer će mrežu autoputeva u  Srpskoj povezati sa “Koridorom 10”, a samim tim povezati Republiku Srpsku i BiH sa zapadnom Evropom.

“Ovaj most daje novu dimenziju auto-putevima u Srpskoj, kako ovim koji su izgrađeni tako i onim čija je izgradnja planirana u perspektivi. Drago mi je da se radovi odvijaju predviđenom dinamikom, zbog čega je vjerovatno da će on biti završen i prije ugovoren roka. Važno je što je ranije izgrađen i novi carinaki terminal u Gradišci, tako da ćemo nakon izgradnje mosta imati granični prelaz sa savim neophodnim sadržajima”, naglasio je Popović.

Direktor “Auto –puteva Republike Srpske” Dušan Topić podsjetio je da su radovi na izgradnji mosta na strana Republike Srpske i BiH započeti dva mjeseca ranije nego na hrvatskoj strani.

“Ovo što se kod nas  sada vidi, vidjeće se za dva mjeseca na hravtskoj strani mosta. Mi smo već formirali poprečni presjek mosta od čelika i sada slijedi konzolno pomjeranje prema riječnom koritu. U narednih godinu dana imamo otvoren posao da se završi montiranje čelične konstruukcije, prvo do stubova, a za godinu dana će biti momenat kada će se na sredini rijeke spajati dva segmenta mosta sa obje strane”, pojasnio je Topić.

Rukovodilac radova “Integral inžinjeringa” Radomir Gvozdenović rekao je da su vremenski uslovi i nizak vodostaj Save do sada pogodovali gradnji, te da je nije bilo većih problema, osim usporavanja određenih poslova zbog pandemije virusa korona.

On je naveo da su završeni svi uslovni radovi za izvođenje čelične konstrukcije, da se trenutno radi zaštita nasipa, za koji je potrebno godinu dana da se slegne i da se pristupi završnim radovima.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da će, osim boljeg povezivanja Gradiške sa Evropskom unijom, novi most na Savi  omogućiti da se smanje saobraćajne gužve koje nastaju iz razloga što se trenutni granični prelaz nalazi u centru grada.

Prema njegovi riječima, izgradnja novog mosta omogućiće i snažniji ekonomski razvoj, s obzirom da je u neposrednoj blizini novog graničnog prelaza 400 hektara državnog zemljišta na kojem je predviđena izgradnja slobodne ekonomske zone.

“Ta zona prevazilazi kapacitete grada Gradiška i trebala bi da bude novi pokretač razvoja Republike Srpske”, zaključio je Adžić.

On je dodao da je za smanjenje gužvi u gradu potrebno završiti obilaznicu oko Gradiške, koja je povezna saobraćajnica magistralnog puta i auto-puta Gradiška – Banjaluka.

“U ovom trenutku imamo podršku Vlade i “Auto-puteva Republike Srpske”da se završi ova saobraćajnica, koja je u fazi izgradnje, i ovim putem želim da zamolim Savjet ministara i resornog ministra Mitrovića da pomognu da se ovaj projekat završi”, dodao je Adžić.

Share With: