Istorija kao poveznica vremena i prostora

Gradišku i Šamac povezuje Sava koja protiče kroz oba grada, ali i bogata istorija, kao i velika strast mladih ljudi koji je proučavaju. Maja Vidović, jedna od njih, nalazi se na čelu kluba istoričara „Posavina“ iz Šamca. Ovaj klub je nastao na inicijativu studenata Filozofskog fakulteta u Banjaluci sa željom da se istorijska zaostavština Posavine i Šamca približe široj javnosti.
Malo je poznato da buna u šamačkom kraju iz 1858.g. ima brojne poveznice sa bunom u tadašnjoj Bosanskoj krajini. Tu i ostale nepoznanice valjalo je suzbijati snagom argumenata, ali i uz podršku poznatih istoričara iz Beograda poput vizantologa Radivoja Radića, direktora beogradskog Muzeja žrtava genocida Dejana Ristića te profesora banjalučkog univerzeta poput prof Slavojke Beštić – Bronza, Borivoja Miloševića, Borisa Babića i mnogih drugih koji su se na poziv Kluba odazvali i gostovali u Šamcu.
Klub je pokrenuo i ćasopis „Naša misao“ koji se u dosadašnjim brojevima pored stručnih radova bavio i popularnim viđenjem istorije kroz eseje i putopise. Posljednji broj je bio posvećen ćirilici koja je po mnogo čemu ugrožena. „Naša misao“ ne zanemaruje ni druge sadržaje iz oblasti kulture i umjetnosti. U okviru tog segmenta blisko sarađuju i sa pjesnicima gradiškog kraja poput Branke Blagojević čije su pjesme takođe objavljene u ovom časopisu.
„Istorija nije tek čas od 45 minuta, istorija je naše okruženje gdje god da živimo i šta god da radimo. Promjenom percepcije koja sad postoji u našem školstvu, istorija će biti znatno bliža mladim ljudima, a ne samo zbir brojnih podataka koje treba naučiti kao pjesmicu“, istakla je Maja Vidović u razgovoru za emisiju RTV Gradiška, „Žene i mogućnosti“.
N. Ristić
Share With: