Top lista

Top lista za 04.03.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Internet dobar sluga, ali i loš gospodar

Više od stotinu zemalja širom svijeta danas obilježava Međunarodni dan bezbjednosti na internetu koji za cilj ima da podigne svijest i znanje o tome kako treba bezbjedno koristiti globalnu kompjutersku mrežu.

Svako četvrto dijete  našlo se u situaciji da mu je bez dozvole objavljena slika na internetu ili je već imalo neku neprijatnost ove vrste, a iskustvo govori da roditelji nemaju kompetencije niti su dovoljno digitalno pismeni da pomognu u takvim situacijama.

Internet je nešto sa čim mnogi od nas započinju i završavaju dan, koristeći ga preko neke od platformi kao što su mobilni telefon, kompjuter, tablet, smart tv. Postao je neizbježan u protoku informacija i znanja i niko više ne osporava dobrobiti koje donosi, a njegova interaktivnost omogućava i sve više digitalnih servisa koji će zamjeniti naše obilaske šaltera, prodavnica ili plaćanje novcem.

Na žalost i rizici na koje istovremeno pristajemo sve su brojniji – na internetu mogu da budu ugroženi naša privatnost i reputacija, opljačka naš novac na bankarskim računima ili zloupotrebe bitne poslovne informacije.

Nepoželjna elektronska pošta, hakerski napadi, izloženost virusima i malicioznim softverima svakodnevne su prijetnje koje globalna elektronska mreža podrazumijeva, pri čemu su posebno osjetljive kategorije kao što su djeca i mladi, čija izloženost digitalnom nasilju i razne vrste zlupotrebe tehnologije jesu nešto što zaslužuje pažnju kako roditelja, tako i škole. Jer, kako bi to naš narod mogao mudro da zaključi, internet je dobar sluga ali može da bude i loš gospodar.

Građani  Gradiške su nam u anketi rekli da internet koriste više časova dnevno i uglavnom su upoznati sa problemom bezbjednosti na internetu. Smatraju da je djeci potrebno ograničiti vrijeme koje provode na internetu.

Evropska Insejf mreža od 2004. godine u februaru organizuje Dan bezbjednosti na internetu s ciljem promovisanja sigurnijeg i odgovornijeg korišćenja onlajn tehnologije i mobilnih telefona, pogotovo kod djece i mladih širom svijeta.

Share With: