Институт за јавно здравство издао препоруке за становништво у случају поплава

Из Института за јавно здравство Републике Српске саопштено је да поплаве које су задесиле поједине градове и општине носе потенцијалну опасност од значајног погоршања хигијенско-епидемиолошких прилика и могућност појаве и ширења заразних болести.

У саопштењу се наводи да је су највећем здравственом ризику изложене најосјетљивије групе становништва – дјеца, труднице, хронични болесници и старији.

– Вода за пиће може бити загађена у поплављеним подручјима, због тога воду са славина, индивидуалних бунара или извора не треба пити док се не испита. До тада треба пити прокувану или флаширану воду – препоручују из Института за јавно здравство.

Из Института истичу да се непрокувана и недезинфикована вода не смије употребљавати ни за прање зуба, лица, руку, суђа, нити користити за припрему намирница и прављење леда.

– Уколико се вода за пиће дезинфекује, дезинфекцију вршити према упутству за дозирање, зависно од дезинфекционог средства – наводе из Института.

У саопштењу се напомиње да је неопходно одржавање личне хигијене, нарочито често прање руку сапуном, чишћења наплавног отпада и руковања предметима који су дошли у контакт са наплавном или канализацијском водом.

Из Института за јавно здравство Српске истичу да се отворене ране у случају повређивања морају очистити и заштитити фластером или завојем, те спријечити контакт са нечистом водом, док је љекарску помоћ обавезно потражити ако се појаве црвенило, оток или гнојни исцједак на рани.

Из ове здравствене установе наводе да љекарску помоћ треба потражити и у случају појаве мучнине, повраћања, слабости, пролива, повишене температуре.

Након поплава, потребно је држати се што даље од оборених електричних водова, а њихову локацију пријавити електродистрибуцији, те пријавити евентуална оштећења гасовода и гасних уређаја, и такве не користити.

Обавезна је дезинфекција зидова и подова у просторијама у које је доспјела поплавна вода, наводе из Института и додају да од комуналних предузећа треба тражити чишћење оштећених септичких јама и испирање канализационог система.

Share With: