Top lista

Top lista za 12.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Iduće sedmice sistematski pregledi za prvačiće

Sistematski pregledi djece za upis u prvi razred osnovne škole, na području Gradiške, počinju u  utorak 4. februara 2020. godine.

Pedijatar i načelnik Konsultativno-specijalističke službe, doktor Anka Grabović-Stojnić rekla je da se sistematski pregled  odnosi na djecu rođenu u drugoj polovini 2013.godine koja nisu upisana u školu prošle školske godine i djecu  2014-to godište.

„Broj pregledane djece, na žalost, zadnjih godina ne prelazi 400 i tu smo insuficijentni ali ono što je pozitivno u svemu je što su naša djeca zdrava. Sistematski pregled je klasičan klinički pregled djeteta,  a  podrazumijeva laboratorijski pregled, pregled vida, sluha, kičme, tabana, i vakcinaciju. Osim toga mjeri  se visina i tjelesna težina djece“, rekla je Grabović- Stojnić.

Ona je istakla da je vakcinacija obavezna, ali da se odsustvom neke od vakcina u kartonu djeteta ne može onemogućiti upis u osnovnu školu.

„Dobrim radom naših ljekara i razumjevanjem roditelja o neophodnosti vakcina, mogu reći da smo zadovoljni sa vakcinacijom djece i da ćemo doći do 95% vakcinisane djece u jako kratkom periodu“, rekla je Grabović- Stojnić i dodala da je ovo jako važno kako za pojednica tako i za naciju.

Sistematski pregled  je zakonska obaveza , dodala je doktorica Grabović-Stojnić i naglasila da roditelji budućih prvačića informacije o tačnim terminima sistematskih pregleda djece mogu dobiti u školama i Dječijem dispanzeru u Gradišci, a kao i svake godine, za svaku školu određeni su termini za  preglede.

Sistematski pregledi djece koja na jesen polaze u školu, u Dječijem dispanzeru u Gradišci trajaće do kraja marta ove godine, a roditelji djece obavezni su da ponesu zdravstvenu knjižicu djeteta i zdravstveni karton.

Share With: