И пензионери са чеком до 350 КМ добиће помоћ

На списковима за додјелу финансијске помоћи за трошкове гријања у Српској тренутно се налази 36.000 корисника, али ће та листа бити допуњена и пензионерима чија примања не прелазе износ од 350 марака.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС казали су да је Влада измијенила Одлуку о начину реализације пакета подршке енергетски сиромашним потрошачима, чиме је омогућено проширење обухвата корисника за додјелу помоћи за трошкове гријања из инструмента претприступне помоћи ИПА три за 2023. годину.

– Ову једнократну помоћ у РС моћи ће да добију пензионери чија пензија не прелази половину најниже плате за 2023. годину, односно 350 марака у нето износу – казали су “Гласу” у Министарству здравља.

Претходном одлуком Владе били су обухваћени пензионери који имају најниже пензије од 275,29 и 330,37 КМ и то под условом да живе у домаћинству у којем просјечна мјесечна примања по члану домаћинства не прелазе износ од половине најниже плате.

– Такође услов у вези са примањима по члану домаћинства сада се неће примјењивати за кориснике из категорије пензионера. Влада се на проширење обухвата корисника одлучила због великог интересовања пензионера за ову једнократну помоћ – нагласили су надлежном ресору.

У Министарству здравља РС подвукли су да на овај вид помоћи могу такође рачунати и оне категорије становништва које су раније наведене, а то су, корисници помоћи у области социјалне заштите те додатка на дјецу, али и незапослени борци који имају мјесечни додатак, као и борци старији од 60 година који се налазе у стању социјалне потребе.

Такође ова помоћ предвиђена је и лицима старијим од 65 година под условима да немају лична примања те да живе у домаћинству у којем просјечна мјесечна примања по члану домаћинства не прелазе износ од половине најниже плате.

– И даље остаје на снази оно што је раније утврђено, а то је да члан домаћинства који испуњава услове за ову врсту помоћи по више основа може да оствари помоћ по једном основу. Такође финансијска помоћ се додјељује по домаћинству, односно једном члану – нагласили су у надлежном ресору.

Захтјев донатора средстава је да овом помоћи буде обухваћено од 50.000 до 60.000 корисника у РС па је самим тим закључено да постоје услови да се обухват корисника додатно прошири.

– Најновија одлука ускоро би требало да буде објављена у “Службеном гласнику РС”, а план је да све оно што је преостало да се уради буде завршено у року од мјесец. Након утврђивања коначног броја корисника помоћи одредићемо појединачни износ по домаћинству и то тако што ћемо износ расположивих средства подијелити са бројем корисника – закључили су у Министарству здравља.

За подршку мјерама енергетске ефикасности РС добиће 33 одсто од укупно 70 милиона евра намијењених за БиХ из инструмента претприступне помоћи ИПА три за 2023. годину. Према тој рачуници за Српску су предвиђена нешто више од 32 милиона КМ за подршку енергетски сиромашним потрошачима/угроженим домаћинствима.

Шеранић: Исплате у септембру

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић рекао је да су центри за социјални рад завршили обраду података из других категорија за овај види помоћи те да је преостало сада да Фонд ПИО преконтролише све спискове и евидентиран оне који ће добити помоћ.

– Надам се да ћемо до септембра завршити тај процес и да ће људима бити исплаћена помоћ за трошкове гријања када је и најпотребнија, односно када набављају енергенте – поручио је Шеранић.

Глас

Share With: