„Gusle su najjača snaga da osvoje dušu Srbinu” -Nikola Tesla

U Kulturnom centru Gradiška  večeras je održano Epsko guslarsko veče „Rađanje Republike Srpske“ u organizaciji  Savez guslara i epskih pjesnika Republike Srpske.

Autor Epsko guslarske večeri „Rađanje Republike Srpske“ i organizator  ove manifestacije, Momir Momo Blagojević rekao je da gusle predstavlju jednu od najvećih institucija za naš narod i istoriju te da su one  narod čuvale kroz istoriju u teškim vremenima na način da su  one upozoravale i pozivale da budemo ono što jesmo.

Blagojević je naglasio da su one najveći čuvar  identiteta i vjere našega naroda te naše prošlosti ali da je naš narod zaboravan i da su se iz tog razloga okupili kako bi našem narodu probudili sjećanje na gusle jer grijeh je zaboraviti svoje a da li mi Srbi imamo pravo da zaboravljamo svoja groblja, svoje pretke  i naše gusle koje nas spajaju sa našim precima i potomcima.

“Razlog našeg okupljanja  jeste Republika Srpska,ja svojim učenicima govorima da moraju nešto uraditi za Republiku Srpsku ja sam im dao primjer na   način da  sam opjevao vremenski period  od  rasutranja bivše države do nastanaka Republike Srpske a sve sam to uradio kako  se  besmrtni heroji koji padoše širom otadžbine ne zaborave, naravno ja sam tu uradio uz pomoć guslara i zdravičara”, dodao je Blagojević.

 

Srpski guslar član Udruženja hercegovca Banja Luka, Vaso Drašković, publici se predstavio pjesmom i poemom profesora istorije Mome Blagojevića “Stvaranje Republike Srpske”.

Drašković je istakao da su gusle tradicija krajeva u kojima je rođen, one su živa istorija, i njihova istorija ne zavisi od političke situacije one sebe brane i opstaju.

Publici se predstavio i guslar Slavko Goranović iz Nikšića Crna Gora, koji gusla od svoje jedanaeste godine.

Goranović je rekao da mu je čast što je imao priliku da opjeva pjesmu Mome Blagojević „Rađanje Republike Srpske” I da snime CD, te da to ostaje za vijeke vijekova.

Sa njim je nastupio i njegov trinaestogodišnji sin koji će dalje prenositi tradiciju guslanja u njegovoj porodici.

Pored njih nastupio je I Jovo Jerković sa frulom.

Manifestacija je održana uz pomoć Grdonačelnika Gradiške Zorana Adžića.

Share With: