Grbić: Poštovati preporuke nadležnih

Potpredsjednik Veterinarske komore Republike Srpske Slaven Grbić rekao je Srni da je stručno urađeno sve u vezi sa praćenjem ptičjeg gripa potvrđenog kod uginulog divljeg labuda u Gradišci.
Grbić je rekao da ovdašnje nadležne službe i stručnjaci rade profesionalno i da treba poštovati njihove mjere i preporuke u smislu prevencije i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti koja se može prenijeti i na ljude.

„Treba slušati savjete stručnjaka i inspektora, koji dobro rade svoj posao“, rekao je Grbić.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede danas je saopšteno da je radi sprečavanja širenja ptičijeg gripa obavezno nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru prijaviti svaki slučaj uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na imanju.

Osnovne preventivne mjere su nadzor i kontrola zdravstvenog stanja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mjera na imanjima.

Za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području, obavezno je zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na imanju, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica porijeklom od živine sa zaraženog područja.

U vezi sa utvrđenim slučajem ptičjeg gripa, u resornom ministarstvu su naveli da je riječ visokopatogenoj avijarnoj influenci kod divljih ptica koja ima zoonotski karakter, odnosno da je moguće da se bolest prenese sa zaraženih životinja na ljude.

Zaraženim područjem smatra se područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 kilometara u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojoj je pronađena uginula ptica.

Share With: