Грбавачко прело одржано по шеснаести пут

Пјевачи, чланови фолклорних група, музичари и других ствараоци из неколико поткозарских и лијевчанских општина и градова заједно са гостима представило се  на шеснаестом „Грбавачком прелу“. Организатори манифестације, која се одржава под мотом “Да нам се обичаји не забораве”, су Мјесна заједница Грбавци, Удружење грађана КУД “Тринаест скојевки“ и пјевачка група „Понос Козаре“ из Грбаваца.

Овогодишње Грабавчко прело, које се одржава уочи Петровдана, окупило је бројне пјевачке групе из разних крајева. Најзапаженији наступ имали су домаћини, пјевачка група “Понос Козаре” из Грбаваца, која углавном његује крајишку пјесму.

Пјевачке групе током цијеле године одлазе на гостовања и дочекују у својим мјестима друге пјевачке групе. На тај начин чувају традиционалну пјесму у животу, јер, млади су, тврде, нажалост, све мање заинтересовани да наставе стазама својих предака. Први пут на Грбавачком прелу представиле су се чланице пјевачког друштва „Јабука“ из Козарске Дубице.

У народној пјесми уживали су бројни посјетиоци, претежно Грбавчани и мјештани сусједних села.

За ову традиционалну манифестацију, у градишком селу Грбавци се припремају готово цијеле године, како би сви који дођу уживали у традицији и обичајима народа поткозарских крајева.  Предсједник Савјета мјесне заједнице Грбавци Ненад Шмитран, каже да настоје да окупе што више пјевачких група те да су ове године наступиле групе из  Градишке, Приједора, Козарске Дубице, Костајнице и Бањалуке.

Почетак традиционалне манифестације озваничио је начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Иван Раденовић, а наступе учесника пратили су и други представници Градске управе Градишке, која је дала подршку одржавању 16. смотре крајишке пјесме.

Н.М.

Share With: