Gradiški vatrogasci darivali krv

Povodom Svjetskog dana vatrogasaca 4. maja pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška organizovali su danas redovnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj je učestvovalo 13 vatrogasaca.

Zamjenik starješine Profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška Stanoja Petrović, rekao je da je ovo druga akcija koju su organizovali povodom Dana vatrogasaca i da će nastojati da ona postane tradicija s ciljem da pomognu građanima kojima je ovakva pomoć potrebna.

Petrović je istakao da osim u ovoj akciji pripadnici vatrogasne jedinice učestvuju i u pojedinačnim akcijama darivanja krvi.

Vatrogasac Predrag Galić danas je 47 put darovao krv.

„Počeo sam darivati krv spontano i najviše zbog toga da pomognem drugim osobama i unesrećenima. Znam da je to dragocjena tečnost  i da trebaju zalihe. Dok god me zdravlje služi biću dobrovoljni davalac krvi“, rekao je Galić.

Vatrogasac Dragan Sarajlić istakao je da redovno daje krv još od vojske i da je danas darovao krv deseti put s ciljem da pomogne drugima.

Šef Službe za transfuzijsku medicinu u Gradišci, doktorca Marija Cvjetković istakla je da je svaka akcija darivanja krvi značajna jer se njome poprave zalihe krvi i skreće pažnja na humanost među ljudima.

„Količina krvi koja se troši sve je veća, tako da te akcije dobro dođu“, navela je Cvjetkovićeva i naglasila da su trenutno manje zalihe B negativne krvne grupe i da je stalna potražnja za A pozitivnom krvnom grupom.

Ona je navela da će redovnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi imati u junu u Kozarskoj Dubici.

Share With: