Gradiška sutra i zvanično postaje grad

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić izjavio je da će  na sutrašnjoj sjednici lokalnog parlamenta biti donesene odluka o formiranju organa Grada Gradiška, izmjenama Statuta, formiranju službe Skupštine grada i izmjenama skupštinskog poslovnika, čime će Gradiška i zvanično postati grad, što je značajno za sve njene građane i privrednike.

“Stvoriće se predpostavke da Gradiška postane članica brojnih udruženja srednjoevropskih gradova, ali i mogućnosti za lakše dobijanje grantovskih sredstava Evropske komisije, Razvojnih Agencija zamalja članica EU i brojnih fondova, što treba iskoristiti za dalji razvoj infrastukture i privrede”, naglasio je Adžić, te podsjetio da je procedura dobijanja statusa grada započeta na sjednici lokalnog parlamenta u februaru 2017. godine.

Adžić je istakao da status grada ne treba shvatati formalno i reći “mi smo grad i tu sve završava”, nego da taj status treba da podstakne lokalnu vlast da još više radi na infrastukturnom i privrednom razvoju Gradiške.

“Želimo da gradimo infrastukturu i nove sadržaje kako bi Gradiška za petnaestak godina dobila obrise modernog srednjoevropskog grada, na ponos svih njenih građana. Za to su potrebna ogromna sredstva, a mi smo svejsni stanja u našem budžetu, zbog čega smo se opredjelili da u komunikaciji sa evropskim razvojnim agencijma, Evropskom komisijom i drugim donatorima tražimo grantovska sredstva za dalji razvoj grada”, dodao je Adžić.

Druga  vanredna sjednica Skupštine opštine Gradiška biće održana sutra, sa početkom u 9 časova.

Pred odbornicima će se naći  Prijedlog Odluke o konstituisanju organa Grada Gradiška kojom se

konstituišu organi Grada Gradiška i to: Skupština grada Gradiška kao predstavnički organ vlasti u Gradu Gradiška i Gradonačelnik Grada Gradiška kao izvršni organ vlasti u Gradu Gradiška.

Na dnevnom redu su i Prijedlog Odluke o izmjenama Statuta opštine Gradiška, Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Skupštine opštine Gradiška kao i Prijedlog Odluke o formiranju Stručne službe Skupštine grada.

Radio Gradiška će direktno prenositi sjednicu Skupštine od 9 časova.

Share With: