Top lista

Top lista za 06.06.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Gradiška dobija tri kružne raskrsnice

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Putevi Republike Srpske” Nenad Nešić i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić potpisali su danas u Gradišci sporazum o regulisanju međusobnih odnosa i koordinisano djelovanje na aktivnostima za realizaciju tri projekta kružnih raskrsnica na području Gradiške.

Adžić je rekao da je danas izuzetno važan dan za Gradišku jer je zahvaljujući Vladi Republike Srpske i Javnom preduzeću „Putevi“ Republike Srpske potpisan sporazum o izgradnji tri kružne raskrsnice na prostoru Gradiške od čega je jedna na ulazu u sam grad na magistralnom putu Gradiška-Banjaluka koja je kapitalna investicija.

„Realizacija tog projekta i izgradnja kružne raskrsnice svođenjem sadašnjeg nadvožnjaka i trenutnog „haotičnog stanja“ na tom prostoru otvoriće Gradišku i dati novi izgled samom gradu i ulazu u grad, a s druge strane biće rasterećena komunikacija sa graničnog prelaza i obilaznice uz sam terminal, a isto tako napraviće dodatnu vezu sa budućim kružnim tokom obilaznice u Brestovčini“, pojasnio je Adžić i dodao da će to značajno rasteretiti saobraćaj u gradu.

Adžić je naglasio da su isto tako značajne investicije dvije kružne rasksrnice na prostoru mjesne zajednice Nova Topola.

„Sama raskrsnica u Novoj Topoli je godinama strateški čep na regionalnom putu Srbac, Nova Topola, Kozarska Dubica i uređenjem te raskrsnice će centar Nove Topole dobiti drugačiji izgled što je u skladu sa usvojenim Regulacionim planom uređenja Nove Topole“, naveo je Adžić.

On je istakao da će treća raskrsnica biti na ulazu u privrednu Agroindustrijsku zonu Nova Topola koja je jedna od najuređenijih zona u regionu gdje je trenutno u deset kompanija zaposleno oko 1 000 ljudi.

„Želim da se zahvalim Javnom preduzeću „Putevi Republike Srpske“ i direktoru Nešiću jer su izdvojili značajna sredstva od preko 4 miliona konvertibilnih maraka čime će sam izgled Gradiške biti značajno izmjenjen“, rekao je Adžić i dodao da je obaveza Gradske uprave bila da izradi tehničku dokumentaciju, izda građevinsku dozvolu i riješi imovinsko-pravne odnose.

Nešić je naveo da je ukupna vrijednost projekata 4,1 milion konvertibilnih maraka koje će Javno preduzeće izdvojiti iz svojih sredstava.

„Naša obaveza osim izvođenja radova i izbora najpovoljnijih ponuđača je stručno-tehnički nadzor. Grad Gradiška je dostavio projekat, sad radimo reviziju i nadamo se da ćemo u narednih petnaest dana raspisati javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača i pristupiti radovima“, rekao je Nešić.

On je rekao da je vrijednost kružnog toka na ulazu u Gradišku 2,7 miliona KM, a dva kružna toka na magistralnom putu M.16 u Novoj Topoli 680 000 KM i 770 000 KM.

„Nakon izbora najpovoljnijeg izvođača mi ćemo pristupiti radovima i vjerujemo da ćemo to završiti prije zimske sezone i na taj način ćemo obezbjediti nesmetano, brže i bezbjednije odvijanje saobraćaja u Gradišci“, naglasio je Nešić.

On je naveo da će prvo raditi najveći kružni tok na ulazu u grad jer je najbitniji za saobraćaj koji se odvija kroz Gradišku.

Nešić je podsjetio da je u toku rehabilitacija puta u Čatrnji  koja će biti nastavljena i dalje u dogovorui sa Gradskom upravom.

Share With: