Gradiška bi mogla dobiti udruženje ljubitelja Fiće

Fićo je automobil koji na cesti uvijek izaziva oduševljenje. Na ulicama Gradiške često možemo vidjeti ovaj mali automobil koji je sve popularniji kod mlađih genaracija.

Branko Tomić svoje djetinjstvo vezuje za Zastavinog oldtajmera i ističe da u Gradišci ima oko 10 aktivni i registrovanih Fića.

„Mi smo planirali osnovati udruženje ljubitelja Fića u Gradišci ali zbog korone smo sve to odložili. Nadamo se da ćemo osnovati klub kako bi se mogli družiti i organizovati skupove za zaljubljenike u Fiće“, rekao je Tomić i dodao da se u Fiću zaljubio još kao dječak. „Prvog Fiću sam prodao kad sam otišao studirati ali ljubav je bila jača pa sam nakon studija kupio novi koji nikad ne bih prodao“, rekao je Tomić.

Bojan Božić u svom vlaništvu ima Fiću koji je 15 godina stariji od njega. On ističe da je potraga za onim pravim trajala 10-ak godina.

„Uspijeli smo pronaći jednog u solidnom stanju i njega smo restaurirali do zadnjeg šarafa. Svaka zarađena marka se ulaže u Fiču, ali to je ljubav. Ja ovaj auto ne bih prodao ni za kakve pare“ rekao je Božić i dodao da svi u njegovoj porodici vole oldtajmere i da u vlasništvu imaju Kadeta iz 1973. i Zastavu 750 iz 1978. godine.

Prvi Fićo je izašao sa proizvodnih traka Zastave u Kragujevcu 18. oktobra 1955. godine po licenci italijanskog FIAT-a i proizvodio se narednih 30 godina. Prvi Fićo je imao 767 kubika i samo 29 konjskih snaga. Prema današnjim standardima automobila fićo je sa svojom dužinom od 321 cm bio pravi minijaturni automobil od kojeg su danas kraći jedino gradski dvosjedi poput Smarta.

Poslednji Fića je sa proizvodnih traka kragujevačke Zastave izašao 18.novembra 1985. godine i bio je crvene boje, a do tad je ukupno proizvedeno 923.487 primeraka ovog automobila koji je u SFRJ proglašen za nacionalnu klasu.

Kada se FIAT 600 pojavio na sajmu automobila u Ženevi 1955. godine, označen je kao italijansko posleratno ekonomsko čudo, a mnogi ga i danas smatraju najuspešnijim FIAT-ovim modelom svih vremena. Kuriozitet je da je do 1960. godine prodat u čak milion primeraka.

Kruna se desila 1980. godine na Beogradskom sajmu kada je predstavljena Zastava 850, u osnovi identičnog dizajna kao njen prethodnik, sa „malim“ razlikama u performansama. Naime, pokretao je motor od 843 kubika i 23,4 kilovata, koji joj je omougućio maksimalnu brzinu od 125km/h.

Osim Italije i Jugoslavije, popularni Fića se proizvodio i u Austriji, Španiji i Argentini, i ukupno je sa proizvodnih traka izašlo 2.695.197 ovih automobila u svim verzijama.

G.Vlainić

Share With: