Градишку посјетили учесници пројекта „Посјети Козару – истражи“

Градишка је данас била домаћин демо туре пројекта „Посјети Козару – истражи“, у оквиру које је Туристичка оргнизација Градишка представила потенцијале Градишке и учеснике пројекта из Градишке представницима чланица пројеката из поткозарских градова Приједор, Нови Град, Костајница и Козарска Дубица повезаним једном емоцијом – планином Козаром.

Борис Срдић, пројект менаџер Развојне агенције града Приједора „Преда“ рекао је да ова агенција у протеклих годину и по дана спроводи пројекат „Посјети Козару – истражи“ који се имплементира у оквиру ширег COVID-19 Investment Response/EU4Business Recovery пројекта Европске уније, који пружа подршку Босни и Херцеговини у ублажавању економских посљедица изазваних пандемијом COVID-19.

Пројекат је вриједан 13,7 милиона евра, а заједнички га финансирају Европска унија (13 милиона евра) и Савезна Република Њемачка (700 хиљада евра).

У пројекту „Посјети Козару – истражи“ укључила се Развојне агенције града Градишка „РАГА“

Богдан Вицановић, директор Развојне агенције града Градишка изразио је задовољство што су партнер у овом пројекту у који су се активно укључила  четири пословна субјекта из Градишке.

Један од њих је ресторан у непосредној близини туристичке локације, 200 година старог дрвета храста.

Власник ресторана, Васо Шкорић каже да је пројектом добио средства за рад али да је проширио знање и створио пријатељства са послодавцима који су се укључили у овај пројекат.

Кућа Лијевча и Поткозарја добила је дегустационо мјесто, једно од 7 планираних дегустационих мјеста у општинама учесницама пројекта.

Валентина Перић, директор Туристичке агенције града Градишка нагласила је да је важно промовисати мале домаће предузетнике јер они обогаћују туристичку понуду како за туристе тако и за локално становништво. Перићева је додала да ТО Градишка има у плану да у сарадњи са управом Националног парка Козара, планинарским и бициклистичким удружењима обнови планирске и бициклистичке стазе на Козари.

Демо-туре „Осјети Козару, истражи Поткозарје“ почеле су јуче у Приједору и Новом Граду, данас су настављене на Козари и у Градишци, а завршавају се сутра у Костајници и Козарској Дубици.

Г.В.

Share With: