Градишкој публици представљен филм „На правди Бога“

Документарно-играни фим „На правди Бога“, аутора Бојана Вујчића, нови је филм у продукцији Завичајног музеја Градишка који је вечерас представљен градишкој публици у оквиру Програма обиљежавања Дана Града и Дана побједе над фашизмом.

У овом филму седам особа свједочи о страхотама Другог свјетског рата, а једна од њих је Деса Бијелић рођена Савић из Милошева Брда која се нада да ће јој овај филм помоћи да пронађе брата који јој је отргунут из наручја у вихору Другог свјетског рата, а за којег зна да је жив.

Аутор филма, историчар и директор Завичајног музеја Градишка, Бојан Вујчић рекао је да је филм заснован на потресним свједочењима дјеце са Козаре и Поткозарја, која су преживјела страхоте у логорима НДХ. „Игране сцене су ту да гледаоцима помогну да лакше прихвате филм“, рекао је Вујчић и додао да је важно прикупити што више свједоченја која се могу документовано поткријепити јер је све мање живих људи из тог времена.

Вујчић је додао да Завичајни музеј има сарадњу са Музејом жртава геноцида у Београду и да се нада да ће ускоро добити дигитализовани, недавно пронађени документ из дневника Дијане Будисављевић како би могли кренути у потрагу нестале дјеце из Другог свјетског рата.

Документарно-играни фим „На правди Бога“ је шести филм у продукцији Завичајног музеја. Први снимљени документарни филм био је „Душан Суботић, прото страдалник“, затим су усљедили „Учитељ у ланцима“, „Камен памти“, „Априлски лет“ и „Лепа“.

Режију играних сцена у филму “На правди Бога” потписује Бошко Крљаш, сниматељ је Зоран Пилиповић, а монтажер Горан Пузић. У филму улогу тумачи глумица из Бањалуке Дана Полетан.

Г.Влаинић

Share With: