Градишки ватрогасци за 1,5 минуту спремни за интервенцију

Од тренутка када добију позив до уласка у ватрогасна кола и укључивања сирене ватрогасци имају минут и по времена. Од тога колико ће бити брзи зависе људски животи зато је важно при позиву на број 123 дати тачне податке.

Рајко Дринић, командир смјене Професионалне ватрогасно-спасилачке јединице Градишка каже да посао ватрогасца веома изазован. „Ми који радимо тај посао занмо са чиме се сусрећемо на терену и како да одговоримо. Сама интервенциј, било пожарна или техничка захтјева изузетну физичку способност, обученост и трезвеност“, истакао је Дринић.

На мјесто пожара или несреће ватрогаси осим своје спремности и храбрости морају доћи са савременом опремом како би могли одговорити задатку.

Станоја Петровић, замјеник старјешине Професионалне ватрогасно-спасилачке јединице Градишка каже да посао ватрогасца захтјева стално едуковање и усавршавање како би ватрогасци били спремни да одговоре на различите изазове. „Наш посао је одговоран јер ми спашавамо људске животе како у пожарним интевенцијама тако и за вријеме земљотреса, поплава али и техничких интервенција у саобраћају. У раду су нам од велике помоћи справе и опреме које користимо. Захваљујући Градској управи града Градишка ми смо ове године добили развални алат који користимо за вријеме саобраћајних и других техничких интервенција“, рекао је Петровић.

Сваки излазак на интервенцију је непознаница али према ријечима ватрогасаца пожари у затвореном простору су непредвидиви.

Захваљујући пројекту „SAFE TOGETHER“ Градишка се може похвалити првим инструкторима обуке за гашење пожара у затвореном простору у Републици Српској, a један од њих је Вељко Цвјетковић, командир првог одјељења Професионалне ватрогасно-спасилачке јединице Градишка.

„Пожар у затвореном простору ватрогасац мора прочитати како би знао како дјеловати. Ови пожари су опасни због мањка кисеоника, разних гориих материја и долази до много запаљивих плинова и гасова који не изгоре у потпуности и остају запаљиво а то може довести до експлозије“, нагласио је Цвјетковић.

Обиљежавање 4. маја као међународног Дана ватрогасаца – спасилаца установљено је на свјетском нивоу 1999. године са жељом да се скрене пажња на ово изузетно важно, али и опасно занимање и ода признање ватрогасцима на њиховој храбрости и пожртвованости коју свакодневно показују у спашавању људских живота и материјалних добара.

Градишки ватрогасци овај дан обиљежиће и акцијом добровољног давања крви.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=sw3ivoi6_6Q[/embedyt]

Г.Влаинић

Share With: