Грађани имају право на мирно, демократско и достојанствено окупљање

Данашње окупљање грађана на међуентитетској линији, чији је циљ изражавање незадовољства бх. правосуђем, представља адекватан одговор на забрану скупа у Сарајеву „Српска пред судом“, оцијенили су гости Јутарњег програма РТРС-а, политички аналитичар Војислав Савић и савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић.

Савић и Ромић су истакли да је ријеч о мирном, демократском и достојанственом окупљању грађана, рекавши да МУП Кантона Сарајево није имао разлог да забрани скуп испред Суда и Тужилаштва БиХ.

Очигледно је, кажу, ријеч о политичкој одлуци којом се крше права српског народа у БиХ.

Ромић је истакао да „изгледа у БиХ сви имају право на људска права, осим Срба“, додајући да је полицијска одлука евидентно исполитизована, што је неприхватљиво.

– Очигледно сви имају право да се окупљају, да изражавају своје другачије мишљење, осим Срба – рекао је он.

Савић је рекао да окупљање представља одговор на политички процес и да је сасвим разумно и логично да грађани желе да покажу опредјељење за заштиту својих права и интереса.

Он је истакао да се оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића не тиче права и правде, јер је БиХ, како је рекао, једна огромна правна празнина без права и правде.

– Не постоји минумум повјерења у правосуђе БиХ, које је више пута показало, како у процесима који се тичу ратних злочина, тако и у политичким процесима, да се политичари из Сарајева амнестирају за све што раде, а из Републике Српске се скоро сваки политички акт који се тиче заштите интереса Српске гледа као напад на БиХ, иако се већина тих ствари тиче управо заштите Дејтонског споразума – рекао је Савић.

Подсјећамо, МУП-а Сарајевског кантона забранио је за данас најављени протест, у организацији Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, испред Суда и Тужилаштва БиХ „због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога“. Скуп је требало да буде одржан у знак подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу против којих је подигнута оптужница.

Након ове забране, предсједник Одбора Ђорђе Радановић рекао је да Срби неће одустати од мирног окупљања и позвао грађане да у 18.00 часова дођу на линије разграничења са ФБиХ у својим општинама и градовима и обуставе саобраћај на 30 минута.

Извор:РТРС

Share With:
Open

close button