Top lista

Top lista za 06.06.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Golić: Potrebno raditi na očuvanju maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika 21. februar obilježava se s ciljem unapređivanja učenja i razvoja maternjeg jezika i njegove jezičke i kulturne različitosti.

Magistar srpskog jezika i književnosti Rajka Golić, zaposlena kao bibliotekar u Dječijem odjeljenju Narodne biblioteke Gradiška rekla je gostujući u programu Radio Gradiške da prema procjenama svakodnevno u svijetu nestane po jedan jezik i da se obilježavanjem Međunarodnog dana maternjeg jezika želi skrenuti pažnja na izumiranje jezika i samu važnost izučavanja i njegovanja maternjeg jezika.

Golićeva  je naglasila da srpskom jeziku za sada ne prijeti izumiranje, ali da je potrebno svakodnevno govoriti o njegovom značaju, pravilnom govorenju i pisanju.

Ona je navela da je jezik sastavni dio našeg identiteta i najdirektniji izraz naše kulture.

„Prema procjenama u svijetu postoji oko 10 miliona ljudi koji govore srpski jezik i on je prema riječima Pavla Ilića osnovno oruđe kulture svakog naroda i u njemu se odražava pojmovni svijet kojim je ovladalo neko društvo“, rekla je Golićeva i podsjetila da je matično službeno pismo srpskog jezika ćirilica.

Ona je dodala da srpski jezik pripada slovenskoj grupi jezika i da je zvanični jezik u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, a manjinski jezik u državama centralne i istočne Evrope.

Govoreći o ugroženosti srpskog jezika Golićeva je naglasila da je sve više riječi stranih jezika u upotrebi čime se potiskuju naše riječi, što je posebno izraženo putem interneta i društvenih mreža.

Ona je naglasila da je očuvanje jezika složena procedura u koju se moraju uključiti svi članovi društva, posebno roditelji i škola.

Golićeva je naglasila da je fond Narodne biblioteke bogat naslovima domaćih autora i da čitanje domaćih autora i ćiriličnih djela bogati i popravlja naše znanje maternjeg jezika.

Ona je naglasila da biblioteka njeguje maternji jezik obilježavajući značajne datume i događaje sa djecom koja su okupljena u bibliotečku radionicu „Šarenica“ i da je osnova rada na svakom času neko književno djelo domaćih autora.

„Čitamo, pričamo, približavamo djeci pojam knjige i čitanja, učestvujemo u raznim manifestacijama u gradu, a Dječije odjeljenje ima i čas lektire sa učenicima osnovnih škola“, naglasila je Golićeva.

Share With: