Годишњица страдања Лепе Радић

Представници Јавне предшколске установе „Лепа Радић“ и Централног културно умјетничког друштва „Лепа Радић“ у Спомен парку слободе у Градишци положили су цвијеће пред спомен бисту народне хероине Лепе Радић.

„Као и претходних година, установа и удружење које носе име ове народне хероине обиљежавају датуме везане за њено рођење и страдање. Ово је прилика да се чува успомена на лик и дјело Лепе Радић и да се скрене пажња на универзалне вриједности које она симболизује“, наведено је у саопштењу ЦКУД-а „Лепа Радић“.

Лепа Радић је рођена 25. децембра 1925. године у Гашници, а објешена 11. фебруара 1943. године у Босанској Крупи. Негдје се може пронаћи и 8. фебруар као датум страдања, међутим вјероватно се ради о грешци обзиром да би ово могао бити датум када је заробљена од стране непријатељских снага те је 3 дана мучена и довежена у Босанску Крупу где је и објешена.

„Послије три дана Лепу су довезли аутомобилом до старог багрема у Босанској Крупи. Стално су јој обећавали живот ако каже ко су, међу присутнима, комунисти, а она је ћутала, као нијема. Њан измучени поглед још једном је обухватио збјег, који је сада био много већи од оног што га је она предводила кроз Грмеч. Био је опкољен цијевима њемачких митраљеза. Без ријечи, лаганим кораком, упутила се столу под багремом. Када је стала под вјешала, обратила се опет заробљеном збјегу… Али је омча прекинула њене ријечи.“, наводи Драгоје Лукић у својој књизи „Рат и дјеца Козаре“.

„ЈПУ „Лепа Радић“ проширује своје капацитете те се ускоро отвара и нови вртић у Брестовчини. Такође, ЦКУД „Лепа Радић“ повећава број чланова и проширује активности. Ове двије чињенице иду у прилог очувању лика и дјела Лепе Радић, стоји у саопштењу.

Share With: