Гњатић: Очекујемо скорију измјену Правилника о финансирању основних школа

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић изјавио је новинарима у Градишци да очекује да ће Влада и ресорно министарство наредних дана ући у процедуру измјена Правилника о финансирању основних школа и његовог усклађивања са важећим законима, оцијенивши да је постојећи правилник прије неколико година донесен на „непоштен, некоректан начина и без знања синдиката“.

Гњатић је, након састанка Регионалног одбора Синдиката образовања, науке и културе у Градишци, истакао да наведени правилник уређује систем плата у основним школама и предвиђа да одређени број запослених, прије свега стручни сарадници и помоћни радници, имају умањену плату ако школа има мање од 16 одјељења, и то по пет одсто за свако одјељење мање од тог броја.

„То је практично непримјењиво за секретара и рачуновође јер је прописано да допуну норме могу имати само када школа падне на осам одјељења, а свака школа их има најмање девет. Синдикат сматра да ако школа има статус школе мора и да има директора, секретара, рачуновођу, педагога и библиотекара и да они морају имати основну нето плату, без обзира колико школа има ученика“, појаснио је Гњатић.

Он је нагласио да Синдикат образовања, науке и културе  даље снажно инсистира на уједначавању плата у овој области са платама осталих запосленик који се финансирају из буџета Републике Српске, наводећи да су плате високообразованих радника у просвјети и до 300 КМ мање у односу на плате у органима управе.

„О свим проблемима ћемо разговарати и преговарати са ресорним министрима и понудити поштена и квалитетна рјешења, јер просвјетни радници не траже милостињу него само оно што су заслужили и да се уважава њихова улога у друштву“, закључио је Гњатић.

На састанку у Градишци истакнут је и проблем непостојања посебних колективних уговора за запослене у предшколским установама и установама културе које се финансирају из буџета локалних заједница.

Предсједник Регионалног одбора Синдикат образовања, науке и културе Гордана Радића нагласила је да је управо у тим установама и највећи проблем јер њихове синдикалне организације већином још нису успјеле да испреговарају појединачне колективне уговоре са послодавцима и оснивачима.

„Преговараћемо у наредном периоди и надам се да нећемо морати посезати за другим облицима синдикалне борбе“, додала је Радићева.

Синдикат образовања, науке и културе регије Градишка, обухвата још запослене у овој области из Српца, Лакташа и Прњавора и представља најбројнију синдикалну организацију на овом подручју.

М.Малешевић

Share With: