Гимназијалцима одржано предавање о опасносима интернета

Поводом Међународног дана сигурнијег интернета, а са циљем подизања свијести код младих о опасностима које им пријете његовом употребом, службеници  Полицијске управе Градишка одржали су данас предавање ученицима Гимназије.

Током предавања наглашено је да се међу опасностима које младима пријете на интернету и друштвеним мрежама треба издвојити кривично  дјело педофилије, рекао је инспектор криминалистичке полиције Дејан Гвозден и нагласио да је едукација најважнији облик заштите.

„Када је у питању заштита на интернету наша препорука младима је да не требају  износити личне податке и шифре како не би угрозили своју безбједност у неформалној комуникацији и виртуелном окружењу“, напомиње Гвозден.

Он је навео  да је током 2021. године ПУ Градишка запримила три пријаве које се односе на сајбер насиље, док  је 2020. године било шест таквих пријава.

Ученица четвртог разреда Гимназије Кристина Мариновић рекла је да су током школовања доста пажње посвећивали заштити на интернету.

„Најважније је да на вријеме реагујемо када нам се догоди тај проблем, али многи неће да признају ако доживе овакво насиље.“, истиче Мариновићева.

Она додаје да око шест сати дневно проведе на интернету и да до сада није имала непријатности у оваквој комуникацији.

 Сваки облик интернет насиља грађани могу пријавити у просторијама Полицијске управе Градишка, путем броја телефона 122 или онлајн путем странице МУП-а Републике Српске.

Д. Јанковић

Share With: