Top lista

Top lista za 29.01.2022.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Formirano Regionalno udruženje uzgajivača svinja za Gradišku, Laktaše, Srbac i Prnjavor

U Rogoljima je danas održana Skupština Udruženja svinjogojaca grada Gradiška na kojoj su  izabrani članovi Upravnog odbora Regionalnog udruženja uzgajivača svinja za Gradišku, Laktaše, Srbac i Prnjavor i članovi Upravnog i Nadzornog odbora koji će činiti novoformirano Republičko udruženje.

Predsjednik Udruženja svinjogojaca grada Gradiška Dragiša Cvjetković je naglasio da su na Skupštini donijeli Odluku da se gradiškom udruženju priključe uzgajivači svinja iz Laktaša, Prnjavora i Srpca i da će u narednom periodu zajedno djelovati na regionalnom nivou, te da će iz tri udruženja na regionalnom nivou koja obuhvataju Lijevče Polje, Semberiju i Posavinu formirati udruženje na republičkom nivou.

On je istakao da je u Gradišci registrovano 150 uzgajivača svinja i da je glavni cilj regionalnog organizovanja mogućnost rješavanja različitih problema proizvođača iz manjih opština koji do sada nisu imali svoja udruženja.

“Ovim ćemo okupiti veći broj proizvođača i lakše ćemo rješavati tekuće probleme, probleme bolesti svinja te očekujemo mogućnost postizanja boljeg dogovora sa predstavnicima resornog ministarstva”, naglasio je Cvjetković.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske, Mišo Maljčić rekao je da je ideja za osnivanjem ovog udruženja pokrenuta sa republičkog nivoa i s ciljem reorganizacije.

 “Želja nam je da se bolje organizujemo i da zajedno djelujemo. Nalazimo se na prekretnici proizvodnje jer je krajem 2019. godine  ukinuta vakcinacija na svinjsku kugu koju je trebalo ukinuti puno ranije jer je to Evropska unija uradila 1990. godine, zbog čega mi ne možemo izvesti  svoje meso u Evropsku uniju”, istakao je Maljčić.

On je dodao je plan Republičkog udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske da iz tri regionalna udruženja iz Semberije, Posavine i Lijevča formiraju organe na Skupštini kako bi imali bolju mogućnost za pregovore sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, resor veterinarstvo, Dragan Knežević rekao je da je saradnja ministarstva na zavidnom nivou sa Udruženjem uzgajivača svinja Republike Srpske, te da je u posljednjem sastanku sa ministrom postignut dogovor o čitavom nizu mjera koje će pomoći uzgajivačiva svinja.

On je istakao da Republika Srpska više ne vakciniše svinje protiv klasične kuge, a razlog tome je tržišne prirode jer zbog vakcinacije ne bi mogli izvesti ni gram mesa van tržišta  Bosne i Hercegovine.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, Miroslav Bojić je rekao da će resorno ministarstvo u skladu sa posljednjim dogovorom postignutim prije Nove godine  podržati svinjogojce sa 3 miliona KM kad je u pitanju tov svinja, uzgoj krmača i nazimica te za nabavku tehnološke opreme, objekte i mehanizaciju.

“Agrarni budžet je 75 miliona KM za 2020. godinu i za 4 miliona KM je povećan u odnosu na prošlu godinu” istakao je Bojić.

On je dodao da će podržati uzgoj autohtone sorte svinja “Mangulica” što predstavlja novu mjeru za očuvanje stočnog fonda, a dogovoren je i zajednički uzgojno selekcijski rad.

Bojić je naveo da se broj svinjogojaca svake godine u Republici Srpskoj povećava.

Skupštini su prisustvovali gosti iz Semberije i Posavine koje takođe planiraju osnovati regionalno udruženje koje će kasnije takođe biti dio Republičkog udruženja. Ovom događaju je prisustvovao i načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Gradiška Branko Stojnić.

Share With: