Top lista

Top lista za 11.04.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Formirano operativno tijelo za rješavanje problema u međunarodnom transportu roba

Gorući problem u međunarodnom transportu roba BiH trenutno je postojanje koridora i pratnje kroz Hrvatsku što usporava protok roba, izjavio je danas u Gradišci ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrović.

Mitrović je na graničnom prelazu u Gradišci razgovarao sa predstavnicima granične policije, prevoznicima i predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i na licu mjesta se uvjerio u kilometarske kolone i duga čekanja na ovom graničnom prelazu.

„Evropska komisija je 23.marta naložila da sve zemlje pojednostave procedure za međunarodni transport roba što su ispoštovale sve zemlje EU osim Hrvatske, uspostavile su zelene koridore što smo i mi u BiH uradili“, rekao je Mitrović i istakao da je jutros formirano operativno tijelo na nivou BiH i Hrvatske u koje su uključeni pomoćnici ministara bezbjednosti, transporta i komunikacija, entitetski ministri saobraćaja, Granična policija, Uprava za indirektno oporezivanje i Veterinarski ured.

„Dogovoreno je da se na na svakom graničnom prelazu na kojem se obavlja međunarodni transport roba, prije svega na graničnom prelazu Gradiška i Šamac, definišu i odrede operativni timovi koji će rješavati ovu problematiku“, rekao je Mitrović i najavio mogućnost otvaranja još jednog graničnog prelaza za međunarodni transport roba prema Hrvatskoj.

Mitrović je zamolio sve vozače za strpljenje i razumijevanje i naglasio da je njima u ovom trenutku najteže.On je istakao da se ovaj problem mora riješiti kako bi život u BiH bio nastavljen jer sadašnje stanje, prema njegovim riječima, vodi u kolaps.

„Očekujem da operativna grupa, BiH i Hrvatske  već sutra konstatuje stanje na graničnim prelazima i predoči ga vladama BiH i Hrvatske“, rekao je Mitrović i dodao da se ovaj problem mora riješiti u naredna dva, tri dana.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, Nikola Grbić rekao je da danas nisu dobili nikakve garancije da će se ukinuti koridori i pratnja kroz Hrvatsku i dodao da će sutra u Privrednoj komori Republike Srpske biti održan sastanak s ciljem pronalaženja rješenja za ovaj problem.

“Ukoliko ništa ne riješimo za vikend ćemo imati sastanak unutar Udruženja i nije isključeno da potpuno obustavimo prevoz“, istakao je Grbić.

Share With: