Firme iz Gradiške i Laktaša grade studentski dom u Darmštatu

Predstavnici preduzeća „Čekić“ iz Gradiške i „Zrnić mont“ iz Laktaša potpisali su u Frankfurtu sporazum o saradnji sa njemačkom građevinskom firmom „Alfa projekt menadžment“ kojim su definisana prava i obaveze u budućem dugogodišnjem partnerstvu, a prvi posao biće realizovan u sklopu izgradnje studentskog doma u Darmštatu.

Iz Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu saopšteno je da će detalji saradnje biti precizirani pojedinačnim ugovorima za sve buduće projekte.

„Vrijednost prvog ugovora iznosiće više od pola miliona evra. Sporazum je potpisan u prostorijama Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu gdje je cijeli proces, počevši od pronalaska partnera do realizacije, sproveden ličnim zalaganjem generalnog konzula Lučiana Kaluže“, navedeno je u saopštenju.

Prvi ugovor će se većim dijelom odnositi na nabavku materijala, proizvoda i izvođenje radova.

Ostale faze biće realizovane po planu izgradnje u ovom projektu, ali i u drugim projektima, a očekuje se da planirane investicije budu u sličnim ili većim iznosima, u zavisnosti od projekata koji budu realizovani.

Kaluža je rekao Srni da je potpisivanjem sporazuma završena prva faza i da se očekuje potpisivanje pojedinačnih ugovora vezanih za specifičnu vrstu poslova.

„Očekujemo i nastavak partnerstva na ostalim građevinskim projektima u NJemačkoj i možemo govoriti o iznosima od nekoliko miliona KM koji će kroz ove radove biti direktno uloženi u privredu BiH. Ovakvim projektima u kojima smo zaslužni za investiranje u proizvode sa našeg tržišta, opravdamo svoj angažman kao diplomate koje promovišu i razvajaju ekonomiju svoje zemlje“, istakao je Kaluža.

Zamjenik direktora firme „Čekić“ Srđan Čekić rekao je Srni da će raditi na izradi i montaži metalnih konstrukcija.

On je istakao da su i ranije izlazili na inostrano tržište, ali da su prvi put u pregovorima da obavljaju i poslove montaže.

„Do sada smo se bavili isporukom robe na inostrano tržište. Vjerujem da će nam ovaj posao pomoći u osvajanju inostranog tržišta i ugovaranju novih poslova. Ovaj posao koji dogovaramo biće dodatna referenca koja nam je veoma značajna“, rekao je Čekić.

Vlasnik preduzeća „Zrnić mont“ Vaso Zrnić izjavio je Srni da pokušavaju da se na njemačkom tržištu pojave sa svojim proizvodima.

„Bavimo se proizvodnjom PVC stolarije i aluminijumskih fasada. Nadam se da će nam ovaj posao pomoći u jačanju pozicije na njemačkom tržištu, a već imamo na pomolu i jedan posao u Štutgartu. Do sada smo u inostranstvu radili na manjim objektima i ovo će biti iskorak“, rekao je Zrnić.

Share With: