Top lista

Top lista za 17.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Film ”Aprilski let” dokaz da je srpska istorija herojska

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras na premijeri dokumentarno-igranog filma “Aprilski let” da je herojstvo pilota Kraljevskog vazduhoplovstva, koji su 7. aprila 1941. godine sa aerodroma iz lijevčanskih sela Rovine i Aleksandrovac napali položaje Trećeg rajha, poseban događaj koji pokazuje junačko samožrtvovanje i herojsku srpsku istoriju.

“U trenucima kada je Beograd bombardovala nacistička Njemačka i sile osovine, upravo su odavde avioni otišli prema Gracu i uzvratili koliko su mogli za taj zločinački napad na srpski narod i zemlju koja je samo davadeset godina prije toga pretrpjela gubitak gotovo polovine svog stanovništva u Prvom svjetskom ratu”, naveo je Dodik.

U Domu kulture “Srbija” u Novoj Topoli, na premijeri filma čiji je autor gradiški novinar Milan Pilipović, koji je rađen u produkciji Gradske uprave grada Gradiška i Zavičajnog muzeja, Dodik je poručio da je srpska istorija herojska, ne samo osamdeset godina unazad, nego i vijekovima ranije.

On je rekao da se o ovom događaju malo znalo i pričalo, zbog čega je veoma važan bio napor koji su autor filma “Aprilski let” i grad Gradiška učinili da se to zabilježi i dokumentuje.

“Bitno je da to ostane za buduće generacije, jer je činjenica da smo mi koji smo rasli na ovim prostorima o tome malo znali”, dodao je Dodik.

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade Republike Srpske za pravne poslove i mještanin Nove Topole Marko Šukalo kaže da je velika čast za ovo mjesto što je bilo polazna tačka iz koje je krenula nacionalna akcija kada su se piloti osvetili za napad na Beograd.

“Mi smo nažalost bili zaboravili svoje heroje, jer smo u doba komunizma morali da učimo samo jednu stranu istorije. Sada živimo u slobodnoj Republici Srpskoj gdje imamo pravo da izučavamo svoju istoriju I slavimo djela svojih heroja”, rekao je Šukalo.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je ovo ministarstvo podržalo snimanje filma i istakla da je veoma značajno za kinematografiju Srpske da ima što više dokumentarnih igranih filmova koji svjedoče o značajnim istorijskim događajima i ličnostima.

“Izuzetno je važno da buduće generacije upoznajemo sa onim što se dešavalo u prošlosti kako bi oni svojim pokoljenjima mogli prenijeti, a iz ovog filma smo saznali mnogo istorijskih činjenica” rekla je Đakovićeva i dodala su dokumentarni filmovi u današnje vrijeme postali savršeni informativni resurs.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je Gradska uprava odlučna da sjećanja na istorijske ličnosti i događaje kroz filmove i kulturu vrati u Gradišku da bi mladi imali pravac kojim treba da idu kao pripadnici naroda koji se uvijek borio za slobodu.

Autor filma Milan Pilipović rekao je da su premijerom filma u Novoj Topoli na simboličan način htjeli poslati poruku da je ovo mjesto veoma značajno za ovu priču i poduhvat pilota Kraljevskog vazduhoplovstva.

“Film je sniman u izuzetno teškim uslovima zbog pandemije virusa korona, ali smo većinu onog što smo planirali i završili do kraja. To je priča o više od 40 pilota Kraljevine Jugoslavije koji su iz Lijevča polja bombardovali Treći rajh, imali više od 200 naleta i, veoma inferiorni u vojničkom, bili su superiorni u moralnom smislu. Oni su poslali snažnu poruku koja odjekuje već 80 godina”, naveo je Pilipović.

On je istakao da je 7. april i tragičan jer je stradalo sedam vazduhoplovnih posada sa 21 pilotom, ali da to nije pokolebalo duh Kraljevskog vazduhoplovstva.

“Gotovo niko ništa nije znao o ovom događaju i najveći uspjeh filma je da pošalje informaciju šta se ovdje dešavalo u aprilu 1941. godine”, dodao je Pilipović.

Producent filma Bojan Vujinović rekao je da se 7. april obilježava kao dan kada su piloti Kraljevskog vazduhoplovstva sa dva improvizovana aerodroma krenuli u napad na Treći rajh.

“To smo htjeli da oživimo kroz ovaj film i prikažemo širem auditorijumu, s obzirom na to da će biti prikazan i u programu RTRS-a. Ova priča je poveznica naroda Srpske i Srbije i jedna stepenica ka onom što želimo postići i što dogovaramo, a to je Muzej avijacije koji želimo da formiramo od aviona koji će nam pokloniti Muzej vazduhoplovstva iz Beograda”, naveo je Vujinović.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujčić rekao je da u Lijevče polju poznata priča o kapetanu pve klase, pilotu i komandiru 106. eskadrile Dragiši  Milijeviću koji je i poginuo u bici iznad Rovina 7.aprila 1941. godine.

“Sjećanje nije izbjedilo, u Topoli i danas postoji ulica koja nosi njegovo ime, a nećemo ni dozvoliti da sjećanje izblijedi i podnijećemo inicijativu da se u Rovinama ,na mjestu gdje se nekad nalazila pista, postavi spomen ploča u  spomen hrabrog otpora” rekao je Vujčić.

Premijeri filma “Aprilski let” prisustvovao je Aleksandar Ognjević, autor knjige “Ratni dnevnik” koja je korištena u snimanju filma u kojoj su dokumentovani svi događaji  vezani za Aprilski rat ali prvenstveno za dejstva i sudbinu 4.lovačkog i 8.bombarderskog puka koji su operisali sa prostora Rovina i Bosanskog Aleksandrovca.

G.Vlainić

Share With: