Etno grupa “Trag” čuvar tradicije

Etno grupa “Trag” povodom predstojećih praznika objaviće u nedjelju, na Vaskrs, muzičku vaskršnju čestitku i na taj način obilježiti ovaj veliki hrišćanski praznik.

Grupa „Trag“ ove godine obilježava i 18 godina postojanja. Tim povodom izdali su spot za novu pjesmu „Tvojte oči, Leno, mori“.

Umjetnički rukovodilac grupe Valentina Milekić Kovačić rekla je gostujući u emisiji „Žene i mogućnosti“ Radio Gradiške da su brojni događaji koji su obilježili istoriju našeg naroda pretočeni u najljepše pjesme, koje vijekovima traju. Ona je dodala da su žene te koje su čuvari tradicije i kulture.

„Kada je u pitanju tradicionalna muzika postojao je diskontinuitet kada se 50 godina nije njegovala tradicija i svega onoga što je karakteristika naciona bivše Jugoslavije. Naši narodi su stvarali prelijepe pjesme, muziku i ritmove koji zaslužuju da budu sačuvani od zaborava, a to i je misija grupe „Trag“, rekla je Milekićeva.

Ona je dodala da je grupa „Trag“ u svoj repertoar uvrstila i pjesme iz Lijevča polja koje su do unazad deset godina bile rijetkost.

„U skorije vrijeme počelo je istraživanje tog terena i mi smo, koliko smo mogli, pratili istraživanje i učestvovali u njemu. Čim su zapisane prve pjesme mi smo se angažovali da napravimo moderan aranžman pa je tako nastala i pjesma „Kad Lijevčansko žito zatalasa“ koja je sastavljena od dvije pjesme i bio je pravi izazov baviti se muzikom sa tog područja jer je kompleksno istraživati takve pjesme koje ranije nisu imale instrumentalnu pratnju“ rekla je Milekićeva.

Prema njenim riječima na prvom albumu grupe „Trag“ nalazi se još jedna pjesma iz Lijevča, „Kreći kume kićane svatove“, jer smatraju da se na svakom albumu moraju naći pjesme iz naših krajeva.

Grupa „Trag“ postoji već 18 godina i za to vrijeme snimili su dva albuma „Zvuci Balkana“ i „Zavještanje“ i održali preko 600 koncerata širom svijeta. Na novom albumu „Trag i prijatelji“ grupa je radila gotovo pet godina. Na njemu je 13 pjesama iz različitih dijelova Balkana. Valentina Milekić Kovačić rekla je da su ovaj put obradili dvije pjesme iz naših krajeva, „Kad zapjevam ja i seja mila“ iz Kninske Krajine i „Ajmo moje seje poigrati“ iz Sanskog Mosta.

G.Vlainić

Share With: