Top lista

Top lista za 04.07.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Emisija „Aktuelno“ 02.06.2020

Nakon višečasovnog zasjedanja sinoć je završena 32. redovna sjednica Skupštine grada Gradiška na čijem dnevnom redu je bilo 45 tačaka.

U prvom dijelu sjednice održane u petak, 29.maja odbornici su usvojili Izvještaj o radu gradonačelnika i gradske uprave grada Gradiška za 2019.godinu sa pratećim dokumentima, kao i Izvještaj o izvršenju Budžeta grada Gradiška za 2019.godinu.

Gradonačelnik grada Gradiška, Zoran Adžić istakao je da je Strategija razvoja za 2019.godinu realizovana u 96 odstotnom iznosu, investiranje kapitalnih projekata koji su planirani u iznosu od 12 miliona KM, ostvareno je u iznosu od 106 odsto i naglasio da je sve to postignuto zahvaljujući velikom zalaganju gradske uprave.

„U 2019.godini u odnosu na 2016.godinu imamo za 9 miliona KM više direktih budžetskih prihoda za ono što je pod ingerencijom lokalne samouprave. Povećali smo građevinsku aktivnost na prostoru Gradiške, finansijsku disciplinu, naplatu komualnih naknada, svih obaveza koje prema lokalnoj upravi imaju građani i privrednici“, rekao je Adžić i dodao da je gradska uprava pokazala da je  odgovorna lokalna samouprava prema građanima i privrednicima i da su sve ono što su zacrtali u budžetu i relizovali na terenu.

Govoreći o kapitalnim i strateškim investicijama, Adžić je istakao da su nastavljeni radovi na završetku sportske dvorane gdje je u toku prošle godine uloženo oko 4 miliona KM od čega su 2 miliona KM grant sredstva Vlade Republike Srpske i dodao da je rekonstrukcija Doma kulture u Novoj Topoli, u koju je uloženo oko 1 350 000 KM privedena kraju.

“Započeli smo izgradnju vrtića i kancelarija za potrebe najveće mjesne zajednice na prostoru grada Gradiška, gdje smo potpisali ugovor od 1 850 000 KM od čega grant Vlade Srbije iznosi milion, a sredstva iz budžeta Grada 850 000 KM, a pri kraju je i rekonstrukcija Doma kulture u Vrbaškoj u koju je iz budžeta Grada izdvojeno 330 000KM”, istakao je Adžić i naglasio da je završena prva faza izgradnje univerzalnog objekta za potrebe građana MZ Kruškik u čiju izgradnju je do sada uloženo 128 000KM.

Adžić je istakao da su u prošlog godini značajna sredstva uložena i druge domove u mjesnim zajednicama, u rekonstrukciju i izgradnju gradskih ulica i ruralnih puteva i u održavanje i nasipanje makadamskih puteva.

“Trudili smo se da ispoštujemo socijalnu i ekonomsku komponentu budžeta i u prošloj godini smo za socijalna davanja izdvojili oko 4 miliona KM, što iznosi oko 14 odsto budžeta, a značajna sredstva uložena su u oblast školstva”, rekao je Adžić i dodao da je Grad Gradiška naslijedio kreditne obaveze iz perioda 2012-2016.goodina u iznosu od 3 700 000KM, ali da je budžet bio funkcionalan i davanja iz budžeta bila redovna prema svih korisnicima.

“ U 2019.godini Gradiška se otvorila prema EU fondovima, dobili smo grant sredstva u iznosu od 1 700 000 KM od Češke razvojne agencije za izgradnju vodovoda u MZ Gašnica i Orahova, grant sredstva UNDP-a za izgradnju oborinske kanalizacije u Agro-industrijskoj zoni u iznosu od milion KM,  kao i grant sredstva od 500 000 KM za rekonstrukciju vodotornju u koju je uloženo oko 2 miliona KM”, naglasio je gradonačelnik Adžić i dodao da je Gradiška putem KFW banke i Švicarskog sekreterijata za ekonomski razvoj dobila grant u inosu od 14,5 miliona eura za dogradnju primarnog kanalizacionog sistema, izgradnju sekundarne kanalizacione mreže i izgradnju glavnog gradskog prečistača.

Adžić je podsjetio da je Razvojna agencija grada Gradiška obezbjedila četiri  projekta ukupne vrijednosti oko 3 miliona KM koja će biti uložena u daljnji razvoj Gradiške.

“Gradiška je u 2019.godini dobila status grada što je pozitivno uticalo na sve daljnje projekte i investicije”, naglasio je Adžić i dodao da je Gradiška kod Međunarodne zajednice prepoznata kao lokalna uprava i administracija koja želi promjene i koja se ne boji promjena.

“Gradiška  je u 2019.godini bila veliko gradilište ne samo u Republici Srspkoj nego i u regionu”, istakao je Adžić.

Odbornici su juče, drugog dana skupštinskog zasjedanja, prihvatili informacije o radu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Područna jedinica Gradiška za prošlu godinu i stanju protivgradne preventive i pripremama za sezonu 2020. godina, te usvojili informacije o stanju u oblasti veterinarske djelatnosti sa osvrtom na kretanje zaraznih i parazitskih bolesti životinja, stanju u oblasti vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, upravljanju čvrstim otpadom te proizvodnji i distribuciji toplotne energije u sistemu centralnog grijanja na području grada u sezoni 2019/2020. godina i realizaciji zaključenog ugovora između grada Gradiška i IEE d.o.o. Banjaluka.

 

Na sjednici je usvojena informacija o socijalnoj situaciji na području grada za prošlu godinu kao i izvještaji o poslovanju Centra za socijalni rad Gradiška, Doma zdravlja Gradiška, „Apoteke“ Gradiška, Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece „Lepa Radić“ Gradiška, poslovanju Kulturnog centa, Narodne biblioteke, Zavičajnog muzeja, Gradskog pozorišta i Turističke organizacije grada Gradiška za prošlu godinu.

Usvojene su odluke o određivanju naziva ulica, trgova i dijelova naseljenih mjesta i obilježavanja zgrada brojevima, o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini grada Gradiška, te odluke o pristupanju izradi Urbanističkog plana Gradiške 2021-2041. godina i o donošenju Regulacionih planova „Stadion“, „Kej“, „Nova Topola istok“ i „Nova Topola zapad“.

Odbornici su usvojili Odluku o kreditnom zaduženju, kojim će biti biti refinsnsirano 15 miliona maraka postojećeg kreditnog zaduženja i obezbjeđeno oko 2,5 miliona za završetak započetih investicija.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je refinansiranje postojećih kreditinih obaveza i dodatno zaduženje važno za daljni razvoj grada Gradiška.

“Procjenili smo da smo 2017. povukli strateški potez kada smo refinansirali 11,7 miliona KM i dodatno zadužili 6 miliona maraka jer smo vidjeli da jedino na taj način možemo da pokrenemo privrednu i infrastrukturnu aktivnost na području grada Gradiška. Imali smo kreditnih obaveza koje su imale visoke kamate od 7 i 9 odsto, onda smo uočili da je cijena kapitala na tržištu pala i da su manje kamate i to što smo uradili krajem 2017. i početkom 2018. godine je otvorilo niz investicionih aktivnosti”, naveo je Adžić.

On je rekao da su u zadnje tri i po godine investirali oko 50 miliona KM na prostoru Gradiške u infrastukrturne projekte i dobili oko 59 miliona granta sredstava Vlade Srpske i međunarodnih organizacija.

“Donijeli smo odluku da od 17,5 miliona konvertibilnih maraka 15 miliona postojećeg kredita ponovo refinansiramo uz povoljnije kreditne uslove i da se dodatno zadužimo za 2,5 miliona maraka kako bi mogli da završimo sve započete infrastrukturne projekte”, naveo je Adžić.

On je naglasio da kritike opozicije nisu osnovane jer nije bilo kašnjenja u finansiranju obaveza prema kreditnom zaduženju, poslovnim bankama niti budžetskim korisnicima.

“Mogu sa ponosom da kažem da smo vratili rejting kod poslovnih banaka, da je veliko interesovanje za refinansiranje, da smo ozbiljna administracija koja je spremna da servisira obaveze i istovremeno vrši infrastrukuturno opremanje prostora Gradiške i kao poboljšanje uslova života građana i stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za privredne aktivnosti”, rekao je Adžić i dodao da je od 2016. do 2019. godine povećan broj za 2 200 radnih mjesta.

Govoreći o Sportskom centru “Servicijum” Adžić je naveo da danas treba da bude nastavljeno montiranje sportske opreme, da su svi drugi unutrašnji radovi završeni, da je vanjsko uređenje pri kraju i da se u naredna dva mjeseca može očekivati završetak sportske dvorane u Gradišci.

Odbornici su usvojili Odluku o dodjeli javnih priznanja grada Gradiška povodom 24. aprila Dana grada. Povelje su dodijeljene dr Saši Vujnoviću za izuzetan doprinos u oblasti zdravstva i Javnoj ustanovi Zavičajni muzej za 50 godina rada i izuzetne rezultate u očuvanju kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa. Za izuzetne zasluge u oblasti obrazovanja zahvalnica je dodijeljena Vladimiru Stanišljeviću, za izuzetne zasluge u oblasti arheologije Milanu Đurđeviću, za izuzetne zasluge u oblasti humanitarnog rada Dragoslavu Šiniku, dok je za postignute rezultate u sportskom automobilizmu zahvalnica dodijeljena Milanu Stojniću. Za postignute rezultate u oblasti privrede zahvalnice su dodijeljene: “Ella Textile” d.o.o. Gradiška Nova Topola, “Lattonedil BiH” d.o.o. Gradiška, “Limont” Elvis Bahtijarević s.p. Rovine i Poljoprivrednom gazdinstvu Radomira Tošića. Povelje i zahvalnice svim dobitnicima biće uručene na nekoj od manifestacija u narednom periodu.

Za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za razvoj i međunarodne projekte u Gradskoj upravi grada Gradiška na sjednici je imenovana Danijela Miletić.

Tridesetdruga redovna sjednica Skupštine grada Gradiška je održana u Velikoj sali Kulturnog centra poštujući propisane mjere fizičke distance i nošenja zaštitinih maski.

Share With: