Top lista

Top lista za 04.03.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Dva slučaja virusnog meningitisa

U Gradišci su registrovana dva slučaja meningitisa u Osnovnoj školi Danilo Borković, potvrdila je za Radio Gradišku načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška dr Slađana Tepavac.

„Prvi slučaj je kod djevojčice 2006. godište koja je pregledana 11. februara na Odjelu pedijatrije Bolnice Gradiška i upućena na Kliniku za infektivne bolesti pod sumnjom meningitisa, a drugi slučaj je kod dječaka istog godišta koji pohađa istu školu i koji je pregledan 19. februara u gradiškoj bolnici i upućen na Kliniku za infektivne bolesti“, pojasnila je Tepavac.

Ona je navela da su virusni meningitisi meningitisi koji mogu da se javljaju i u sporadičnim slučajevima i manjim epidemijama, da imaju povoljniji klinički tok i bolju prognozu te da su manje opasni od bakterijskog meningitisa.

Tepavac je istakla da se u slučaju virusnog meningitisa može samo ukazati na opšte preventivne mjere, dezinfekciju, provjetravanje prostorija i drugo, dok se kod bakterijskog meningitisa sprovodi preventivno davanje antibiotika.

Share With: