Дуња Вуковић поријеклом из Градишке ниже успјехе: На Међународној хемијској олимпијади освојила бронзу (ФОТО)

Млади таленти, средњошколци и студенти, поријеклом из Градишке који се школују у другим државама, постижу изузетне успјехе у различитим областима.

Дуња Вуковић, која је ове године завршила Гимназију „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, гдје је проглашена за ученика генерације, у тиму са вршњацима из Београда и Ћуприје, освојила је бронзану медаљу на 55. Међународној хемијској олимпијади у Цириху.

Српски тим, којег су још чинили Урош Полексић и Јанко Поповић, ученици Математичке гимназије у Београду и Душан Ђурђевић ученик Гимназије из Ћуприје, овај успјех остварио је у конкуренцији 350 такмичара из 89 земаља.

Дуња редовно, почев од основне школе учествује на такмичењима из хемије. О овом, последњем и најзначајнијем каже да је било веома комплексно али да су вриједно радили.

– Такмичење је било изазовно, обзиром да је реч о међународном нивоу, али ми смо, након одличних припрема, постигли овај резултат. Учили смо много, свакодневно по осам или девет сати али се испоставило да су веома корисне – изјавила је Дуња након овог успјеха, за коју су новосадски медији казали да, као једини члан у српском тиму из ове покрајине, представља понос Новог Сада и цијеле Војводине.

Дуња је и претходне године освојила бронзану медаљу на Светском првенству младих хемичара у Кини.

Дуњин отац Огњен Вуковић је рођен у Градишки, граду на Сави гдје живи Дуњина бака Злата.

– Дуња воли Градишку, гдје има велику подршку родбине. Њени родитељи, мој син Огњен, инжењер електротехнике и снаха Тамара, инжењер информатике, увијек су Дуњи указивали на вриједности знања и учења. Она је то схватила на прави начин. Поносна сам на Дуњу, свакако би се њоме дићио и њен деда Игњатије, који је преминуо исте године када је она рођена – казала је за СрпскаИнфо Злата Вуковић из Градишке, из угледне породице о којој у граду на Сави многи говоре са великим уважавањем и поштовањем.

Иначе, Дуња је након завршетка Гимназије, уписала Медицински факултет у Новом Саду, гдје се за њу отварају нови видици за рад и доказивање.

Извор: Милан Пилиповић / srpskainfo.com

Share With: