„Духовски дани“ у Врбашкој окупили око 700 фолклораша (ФОТО) (ВИДЕО)

У оквиру манифестације „Духовски дани“, у друштвеном дому у Врбашкој синоћ је одржан концерт извођачких ансамбала и пјевачких група културно-умјетничких друштава са подручја Градишке и сусједних општина и градова, а након концерта одржан је и народни збор и забава уз музику уживо.

„Духовски дани“ почели су у недјељу литургијом у цркви Свете тројице, те литијом од цркве до споменика жртвама Другом свјетског и Одбрамбено-отаџбинског рата, гдје су положени вијенци и цвијеће. У недјељу увече одржан је и концерт дјечијих фолклорних група.

Умјетнички руководилац КУД „Мирково коло“ Мирослав Лајић навео је да је током двије вечери фестивала фолклора у Врбашкој наступило око 700 чланова бројних друштава из Градишке, Бањалуке, Приједора, Козарске Дубице, Окучана и других општина и градова.

Предсједник КУД „Мирково коло“ Миленко Вранић рекао је да се ова тродневна манифестација одржава 15. пут и да је циљ одржавање традиције окупљања и зборовања у Врбашкој за празник овог села Духове.

Манифестацији „Духовски дани“ у Врбашкој, осим бројних грађана и гостију, присуствовали су начелник Службе градоначелника Градишке Драгутин Ковачевић и министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић.

Шулић је оцијенио је да „Духовски дани“ сваке године окупљају све више учесника и посјетиоца те да је КУД „Мирково коло“ из Врбашке репрезент културе Градишке и Републике Српске.

Он је рекао да је најава међународног фестивала током којег ће у Врбашкој овог љета гостовати и друштво из Сенагала добра вијест јер ће гости имати прилику да упознају нашу традицију и културу Српске и могућност да у својој зељи шире добру причу о Републици Српској.

„Духовске дане“ организјују КУД „Мирково коло“, мјесна заједница Врбашка, пархија врбашка Српске православне цркве и Удружење „Поткозарје кроз вријеме“.

Манифестација ће бити завршена вечерас, када ће у друштвеном дому у Врбашкој бити одржани „Духовски дани сјећања“ на тему страдања Срба из Поткозарја у Другом свјетском рату.

М.Малешевић

Share With: