Др. Илија Стојановић, професор на Америчком Универзитету у Емиратима, за РТВГ коментарише актуелну ситуацију у свијету Улазак Блиског Истока у БРИЦС: Економски и геополитички ефекат

Недавна најава чланства Саудијске Арабије, Ирана, Уједињених Арапских Емирата и Египта у BRICS-у (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка) изазвала је велику пажњу како у региону Блиског Истока тако и широм свијета. Иако је ова вијест за поједине била изненађујућа, познаваоци прилика у овом региону нису били шокирани таквим развојем догађаја.
Почнимо од чињенице да у Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима живи и ради огромна индијска популација, негдје око 30 одсто од укупног становништва. При томе није ријеч само о физичким радницима који раде на градилиштима, него и о мултимилионерима који су допринијели развоју ових земаља. При томе, политичка и економска сарадња са Индијом је присутна деценијама.


Када је упитању Кина, ова земља је у посљедњој деценији започела значајне инвестиционе пројекте у земљама Блиског
Истока, посебно у Саудијској Арабији. На недавном самиту који је одржан у Ријаду, главном граду Саудијске Арабије, најављене су инвестиције у износу од 10 милијарди долара које ће се усмјерити у важне секторе попут рударства, обновљивих извора енергије и технолошког развоја.
Дакле, као што смо навикли од Кинеза, конкретна сарадња и конкретни послови су на видику. Надаље, улога Русије по питању Ирана је несумњива. Међутим, у задњих деценију сарадња Русије са Саудијском Арабијом и Уједињеним Арапским Емиратима постаје све чвршћа. Један од разлога је и утицајна руска заједница која ради и улаже у различите пројекте у овим земљама, посебно у области грађевинарства. Колико је сарадња Русије са арапским земљама видљива може се пронаћи и на тројезичним натписима у највећем тржном центру на свијету који је смјештен у Дубаију.

Поред смјерница на арапском и енглеском, руска ћирилица такође је присутна на тим натписима и путоказима.
Са друге стране, Сједињене Америчке Државе су дуго присутне у региону Блиског Истока. Највећи интерес се одражава кроз трговину нафте и нафтних деривата. Поставља се питање да ли уласком поменутих земаља у BRICS слаби улога САД-а у региону.
Дефинитвно се мијењају позиције, али сарадња са САД-ом ће с настављати и даље. Земље Блиског Истока настоје да воде политику сарадње са свима. Међутим, уласком у BRICS земље Блиског Истока на овај начин остварују много бољу позицију на глобалној сцени при чему се позиционирају као један од незаобилазних глобалних фактора. Улазак у BRICS има потенцијал да значајно промијени економске и геополитичке динамике на глобалној сцени.
Улазак Саудијске Арабије, Ирана, Уједињених Арапских Емирата и Египта у BRICS носи са собом значајне геополитичке импликације. Често поистовјећиван као регион сукоба и подјела, уласком земаља се ствара нова платформа за њихову међусобну сарадњу. Геополитички утицај BRICS-а у Блиском Истоку може допринијети већој стабилности у региону. Ова алијанса може послужити као платформа за дипломатске напоре у рјешавању регионалних конфликата и смањењу тензија. С обзиром на богатство ових земаља и њихову регионалну моћ, њихова улога у промовисању мира и стабилности може бити од суштинског значаја. Проширена BRICS алијанса ће постати још моћнија и утицајнија, посебно када је ријеч о кључним питањима као што су енергетика и безбједност, и геополитички сукоби. То би могло довести до веће самосталности
ових земаља у доношењу одлука о глобалним питањима.


Осим тога, земље Блиског Истока су често инвестирале у инфраструктурне пројекте широм свијета. Улазак у BRICS може
додатно ојачати њихову способност за финансирање и реализацију таквих пројеката. Ово може укључивати изградњу нових
транспортних веза, енергетских инфраструктура и телекомуникационих мрежа. Ове земље су међу водећим свјетским извозницима нафте и природног гаса. Њихово чланство у BRICS-у олакшаће трговину овим енергентима унутар алијансе и промовисати сарадњу на енергетским пројектима. Осим тога, очекује се да ће се повећати и трговина другим робама и услугама између ових земаља.
На крају се може закључити да међу лидерима земаља Блиског Истока влада велики ентузијазам уласком у BRICS што је видљиво и кроз медијске објаве. С обзиром на ресурсе, моћ и утицај ових земаља, њихов улазак у BRICS може значити позитивне промјене не само за становнике ових земаља, већ и за цијели свијет.
Пожелимо им свијетлу и успјешну будућност кроз блиску сарадњу у годинама које долазе!

Биографија
Др. Илија Стојановић, предаје неколико предмета на редовним и постдипломским студијама из области пројектног, стратегијског и производног менаџмента. Докторирао је на Економском факултету Универзитета у Бањалуци 2016. године. Након тога, 2019. године, имао је краћи ангажман гостујућег професора у кампусу у Дубаију, познатог америчког универзитета РИТ Дубаи Универзитет. Од јануара 2020. ради као стални професор на Ал Гхураир Универзитету у Дубаију.

РТВГ

Share With: