Dr Aftaba Dubičanac – optimizam kao životni moto

Istoriju našeg grada kreirale su brojne dame. Posebno mjesto pripada onima koje su se brinule za zdravlje stanovništva, a među njima je i ime doktrorice Aftabe Dubičanac.

Ugledni oftalmolog preko 50 godina brine o našem vidu, a zadivljuje podatak da je još uvijek aktivna. Malo je poznato da njen život i stručno usavršavanje umalo krene u sasvim drugom pravcu. Iako najbolja učenica tadašnje opštine Gradiška nije mogla da bira srednju školu koju bi željela. U tim vremenima stipendiranje je bilo regulisano od strane države i malena Aftaba je bila određena za Pletarsku školu u Makarskoj. Odlukom njenog oca i uz pomoć rodbine školovanje je nastavila u Novom Sadu, te potom u Rijeci.
Tako je medicina postala njen stručni izbor, a životni izbor Kasim Dubičanac, takođe ugledni gradiški profesor. Upitana za savjet generacijama koje dolaze, i u njenoj osamdesetoj vitalna i krepka doktorica, kaže: „Ja sam optimista i nikad nisam pesimistički gledala na stvari. Mislim da je to sve volja, optimizam i rad. Rad je jako bitan, za mlade pogotovo. Dati im mogućnost ili sami sebi da traže mogućnost“.
N.Ristić
Share With: