Top lista

Top lista za 3.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Dokumentarni film “Kamen pamti“ premijerno prikazan u Gradišci

Dokumentarni film “Kamen pamti“ posvećen liku i djelu Borislava Bore Nježića, mozaičara svjetskog glasa, premijerno je prikazan večeras  na ljetnoj pozornici Zavičajnog muzeja u Gradišci.

Autor filma Milan Pilipović rekao je novinarima da je veoma srećan što je u Gradišku  u umjetničkom smislu uspio vratiti  Boru Nježića,  koji je u svijetu mozaika i svijetu umjetnosti ostavio neizbrisiv trag.

On je naveo da film  nije bilo teško napraviti jer je od prvih kadrova shvatio da se radi o velikom umjetniku i da o njegovoj umjetnosti svjedoče brojni prijtelji na izuzetan način.

Pilipović je naglasio da je cilj dokumentarnog filma “Kamen pamti“, da ljudima iz Lijevča i Potkozarja odnosno Gradiške prikaže o kakvoj umjetničkoj ličnosti se radi i koliko je on važan u svijetu mozaika i scenografije.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da su građani Gradiške prethodnih dana imali priliku pratiti rad prvog simpozijum u kamenu na kome su se okupili umjetnici iz više zemlja i na kom su nastala vrijedna umjetnička djela koja će ostati u Gradišci.

On je istakao da će Gradska uprava uložiti napore da spimozijum u kamenu Boro Nježić postane brend Gradiške i manifestacija prepoznatljiva u regionu.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović, rekao je da se  projekcijom  dokumentarnog filma o Borislavu Nježiću završava međunarodni simpozijum u kamenu-Boro Nježić.

On je istakao da je na  simpozijumu učestvovalo nekoliko vajara i mozaičara, te da su nastala djela u prostoru  koja će biti smještena u muzej na otvorenom.

Vujinović je  najavio da će se međunarodni simpozijum u kamenu-Boro Nježić održavati svake godine u Gradišci i dodao će  ovaj dokumentarni film sigurno naći svoje mjesto na festivalima dokumentarnog filma kao i na Radio Televiziji  Republike Srpske i Radio televiziji Srbije.

Share With: