Додик: Тужилаштво БиХ неозбиљно, неодговорно и неправедно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је након одгађања рочишта у Суду БиХ да је Тужилаштво неозбиљно, неодговорно и неправно јер не поштује процедуру и поручио да ће се ово суђење претворити у суђење БиХ.

Додик је рекао да су у Тужилаштву БиХ тужиоци попут Недима Ћосића који нису знали ни процедуру.

„Ми поштујемо процедуру, за разлику од Тужилаштва које то не поштује“, нагласио је Додик.

Он је рекао да су то искључиво муслимански оријентисани тужиоци који имају жељу да процесуирају све из Српске.

„Неуставна је и прича о одлуци коју је наметнуо Кристијан Шмит“, нагласио је Додик.

Он је упитао какви су то правници који не могу да прочитају Кривични закон БиХ, гдје пише да искључиво Парламентарна скупштина БиХ доноси законе, а није предвиђено ни да предлагач може бити високи представник.

Данашње рочиште у Суду БиХ предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора „Службеног гласника“ Милошу Лукићу одгођено је након што је Додикова одбрана затражила изузеће тужилаца.

Додику и Лукићу суди се по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита. Они су 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.

Рочиште у овом предмету одгођено је 6. децембра пред Судом БиХ, након што је одбијен захтјев адвокатског тима одбране да овај предмет буде пребачен у Бањалуку. Након одбијања захтјева, тим одбране предсједника Српске поднио је жалбу, коју је Суд БиХ одбио.

Ново рочиште 17. јануара

Судија Суда БиХ Мирсад Стрика одредио је за 17. јануар наредно рочиште предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора „Службеног гласника“ Милошу Лукићу.

Бранилац предсједника Српске Горан Бубић је на данашњем рочишту, које је одгођено, рекао да тражи изузеће тужилаца Недима Ћосића, Нивес Каневчев, Биљане Голијанин, а данас је придодао и Гордану Босиљчић.

„Не постоји непристрасан приступ предмету и зато су наши приједлози за изузеће релевантни“ рекао је Бубић и појаснио да се и Босиљчићева „придружила оптужници“.

Share With: