Top lista

Top lista za 15.05.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Dodik: Srpska kuća i Srbima sa Kosova i Metohije

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Miorad Dodik rekao je danas u Gradišci da su srce i misli Srba iz Republike Srpske uvijek upreni prema sunarodnicima, posebno onim na Kosovu i Metohiji koji su diskriminisani, ne samo od Albanaca, već i međunarodne zajednice.

Dodik je, nakon obilježavanja 26 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije, kojem je prisustvovao predsjednik opštine Zubin Potok Srđan Vulović, istakao da je međunarodna zajednica na Kosovu i Metohiji skrojila jedan okvir koji nije primjeran za Srbe, njihov identitet i slobodu.

“Tako su pokušavali i ovdje u Republici Srpskoj. Kada su je morali priznati po Dejtonu, 25 godina su Republiku Srpsku pokušavali napraviti praznom ljušturom u kojoj ona ne bi imala nikakvu snagu. Uvijek su nam govorili da je Drina granica, a za nas Srbe ovdje – ona je kičma. Da bi bila kičma mora da ima nešto što nosi, a Drina nosi jedinstvo Republike Srpske i Srbije”, rekao je Dodik.

On je ukazao da Drina samo formalno služi Bošnjacima da onemoguće da se urade zajednički projekti, ali i istakao da će i to proći.

“A, ta kičma će ojačati i nositi sve ono što jeste okupljeno oko Srba, našeg identiteta i slobode”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je će Republika Srpska uvijek pomoći Srbe na Kosovu i Metohiji, koje neki stalno pokušavaju da otmu od Srbije.

“Neki moćnici su rekli da oni imaju pravo na to, a onda nama u Republici Srpskoj kažu da ne smijemo da govorimo o tome i da kažemo da je BiH naša domovina. Moja otadžbina su Republika Srpska i Srbija i tako je za 99 odsto Srba koji žive na ovim prostorima”, poručo je Dodik.

Dodik je poručio Srbima sa Kosova i Metohije da je Republika Srpska i njihova kuća, gdje će uvijek biti dočekani na najbolji način.

“Uvijek ćemo biti tu da podijelimo iskustva u borbi, jer je naša borba slična. Ta borba mora da bude dugotrajna i uporna i posvećena cilju”, kaže Dodik.


Vulović je istakao da su Srbi na Kosovu i Metohiji posljednji dio srpskog naroda koji još živi u neslobodi i bori se za goli život, svoju djecu, škole i manastire.

“Kad god treba – vi ste uz nas i naš uzor i primer kako treba da se bori za slobodu za koju mi još ne znamo”, poručio je Vulović.

On je naglasio da je Srbija sve jača i moćnija i da se uzdaju u nju, ali da je jedinstvo ono što je potrebno da se svi Srbi izbore za svoju slobodu.

M.Malešević

Share With: