Dodik najavio raspisivanje tendera za rekonstrukciju magistralnog puta Klašnice – Gradiška

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministri u Vladi Republike Srpske, Boris Pašalić i Nedeljko Ćorić, boravili su danas u radnoj posjeti Gradskoj upravi Gradiška, gdje su o razvojnim projektima razgovarali sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem i njegovim saradnicima.

Sastanku su prisustvovali i vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić, vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ Davor Kostrešević i direktor Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Dušan Topić.

Dodik je nakon sastanka izjavio da će u narednih mjesec dana biti raspisan tender za izbor izvođača radova na rekonstrukciji magistralnog puta Klašnice – Gradiška, jednog od najzanačajnijih projakata za Gradišku, čija je vrijednost oko 26 miliona KM.

„To je magistralni put sa najvećom frekvencijom vozila još u bivšoj Jugoslaviji, te su ovi radovi od izuzetnog značaja za buduće vrijeme“, izjavio je Dodik novinarima u Gradišci.

On je ukazao i na značaj radova na rekonstrukciji puta Draksenić – Vrbaška, koji povezuje Gradišku i Kozarsku Dubicu, koji su već počeli, a čija ukupna vrijednost iznosi oko devet miliona KM.

Dodik je napomenuo da su to najznačajniji projekti, koji će uz most preko Save znatno doprinijeti rasterećenju saobraćaja u Gradišci.

„Gradiće se i slobodna ekonomska zona, što će doprinijeti uzdizanju Gradiške, koja će biti dobar primjer grada koji se bavi razvojem privrednih potencijala“, rekao je Dodik.

On je naveo i da je završen stečajni postupak u preduzeću „Ratarstvo“ Nova Topola, a kojim je Republika Srpska dobila oko osam hiljada hektara zemljišta.

„To zemljište nam je sada na raspolaganju, te ćemo pronaći način kako da ga najfunkcionalnije rasporedimo, te da budu zadovoljni svi koji žele da rade, a naročito mladi koji žele da ostanu na ovom prostoru, a koje treba da podstičemo dodjelom zemljišta, ali i značajnim podsticajima“, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je prošle godine isplaćeno oko 14 miliona podsticaja poljoprivrednim gazdinstvima na prostoru Gradiške.

Dodik je ocijenio da je Gradiška mjesto uspjeha, te da o tome govore projekti koji su realizovani, a koji su promijenili lik grada i način života u njemu.

„Porast broja zaposlenih u posljednje dvije godine govori da se ovdje vodi računa o svim segmentima, a koji se prije svega tiču zapošljavanja“, rekao je Dodik.


Adžić je istakao da je Gradiška uvijek imala podršku institucija Republike Srpske, što je i preduslov ubrzanog razvoja grada, te zahvalio Dodiku, predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i Vladi Srpske, koji su prepoznali da lokalna uprava radi u interesu svojih građana i privrednika.

„Zadovoljstvo je čuti od gospodina Dodika i ministara da je vidljivo i prepoznatljivo svima šta je sve urađeno u Gradišci u proteklih četiri-pet godina. Grad to ne bi mogao ostvariti da nije bilo podrške Vlade Republike Srpske i pojedinih ministarstava. Zajedno smo realizovali značajne razvojne projekte, želeći da omogućimo ljudima da ostaju na ovim prostorima i žive od svog rada“, istakao je Adžić.

On je naveo da je uz pomoć Vlade Republike Srpske prije nešto više od godinu dana završena sportska dvorana „Arena Gradiška“.

„Mnogi su govorili da je to preglomazan objekat, a sada se ispostavilo da nemamo slobodnih termina za treninge i utakmice sportista“, rekao je Adžić.

On je zahvalio Vladi Srpske za podršku prilikom infrastrukturnog opremanja privredne zone u Novoj Topoli, navodeći da je Gradiška lani prvi put nakon 1990. godine dostigla broj od 11.000 zaposlenih.

„Razgovarali smo o bitnim stvarima za dalji razvoj Gradiške. Konstatovali smo da je stečajni proces u `Ratarstvu` završen i da se stvaraju pretpostavke da možemo u narednih mjesec-dva da raspišemo konkurs za zakup poljoprivrednog zemljišta, gdje nam je cilj da obezbijedimo obradivo zemljište za oko 240 poljoprivrednih gazdinstava. Na taj način bismo omogućili mladima da ostaju na selu i bave se poljoprivredom“, naveo je Adžić.

On je dodao da će, u okviru rekonstrukcije magistralnog puta Gradiška-Klašnice, biti izgrađena tri kružna toka, od kojih je najznačajniji na ulazu u grad.

„Na tom prostoru napravićemo veleljepni spomenik posvećen Republici Srpskoj. Zahvalni smo i preduzeću `Autoputevi Republike Srpske`, koje nam je pomoglo prilikom izgradnje obilaznice i kružne raskrsnice u Brestovčini, a dogovorili smo se da završimo ovaj projekat i još neke pristupne puteve auto-putu Gradiška-Banjaluka i budućem novom mostu na Savi“, rekao je Adžić.

On je naglasio da je na današnjem sastanku Gradiška dobila podršku i za druge planirane projekte, kao što je projekat „Srpska varoš“, koji je vezan za uređenje prostora uz Hram Pokrova Presvete Bogorodice, te projekat rekonstrukcije Sokolskog doma, u kojem će se moći sagledati sva istorija Gradiške.

Adžić je rekao da je dogovoreno i da se uđe u pripreme uvođenja gradiškog Doma zdravlja u trezorski sistem poslovanja, što je predviđeno za početak sljedeće godine, te zahvalio Vladi Republike Srpske za sredstva koja su uložena u Bolnicu Gradiška.

M.Malešević

Share With: