Додик: Минимална плата од 1.050 КМ треба да буде циљ, власт спремна да помогне

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да предложена минимална плата од 1.050 КМ треба да буде циљ у Српској, те да је власт спремна да помогне послодавцима који нису у ситуацији да то издрже.

Додик је напоменуо да је послодавцима у претходном периоду обезбијеђено неколико мјера помоћи у пословању.

– Сада је вријеме да сви заједно учинимо све што можемо и да омогућимо стално и сигурно повећање статуса запослених. Мислим да је то племенито – рекао је Додик.

Истакао је да је захвалан послодавцима који у приватном сектору истрајавају и обезбјеђују радна мјеста радницима који раде за њих.

– Али, морамо да идемо даље, да јачамо положај радника, њихово повјерење у нашу заједницу, државу, а тиме и предузеће у којем раде – рекао је Додик.

Додик је нагласио да је, с циљем проналажења најбољег рјешења, неопходно да разговарају послодавци и представници власти, те да изнесу своје реалне аргументе.

– Бомбастичне приче у вези са губитком радних мјеста нису тачне, јер нема послодавца који је спреман да свој бизнис угуши само зато што је плата нешто већа. А онима који то не буду могли издржати, помоћи ће власт различитим мјерама – рекао је Додик.

Навео је да је чињеница да се радницима знатан дио зараде исплаћује на црно, те да то није проблем само у Републици Српској.

– Израчунали смо да је близу 20 одсто плаћања у сивој зони, те треба да тежимо да то буде што мање, а да повећамо стандард људи – рекао је Додик.

РТРС

Share With: