Top lista

Top lista za 31.07.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Dodijeljeni podsticaji za zapošljavanje i samozapošljavanje 161 lica

Po osnovu četiri programa Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, podsticaji za zapošljavanje i samozapošljavanje na području Gradiške dodijeljeni su za ukupno 58 lica, dok su gradiškim privrednim subjektima dodijeljene subvencije u visini uplaćenih poreza i doprinosa za 103 novozaposlena radnika u 2020. godini.

Šef Biroa za zapošljavenje Gradiška Obrenka Balta rekla je da su javni pozivi po osnovu ovih programa bili otvoreni u februaru i martu ove godine, navodeći da je u okviru programa za samozapoljavanje djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida podsticaje dobilo 20 lica.

„Od tog broja je dvoje djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske, a 18 demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida. Svi zahtjevi su pozitivno riješeni a svako od njih dobio je podsticaj za samozapošljavanje u visini od 10.000 KM“, navela je Balta.

Prama njenim riječima, po osnovi programa za zapošljavanje Roma kod poslodavaca pozitivno je riješeno svih devet podnesenih zahtjeva, a iznos podsticaja za svakog zaposlenog je 6.000 KM.

Balta je navela da je u okviru programa za zapošljavanje i samozapošljavanje ciljnih kategorija u privredi pozitivno riješeno blizu polovine podnesenih zahtjeva, te djeljeni podsticaji za 29 lica.

„Dodjeljeno je po 4.000 KM podsticaja za zapošljavanje 23 radnika kod poslodavaca,  a šest lica je dobilo po 6.000 za samozapoljavanje“, pojasnila je Balta.

Prama njenim riječima, uslov po svim programima je bio da svi koji su dobili podsticaje za zapošljavanje i samozapošljavanje budu u radnom odnosu najmanje godinu dana.

Balta je dodala da do 7. jula traje javni poziv za zapošljavanje pripravnika djece poginulih boraca sa visokom stručnom spremom, navodeći da se samo jedno takvo nezaposleno lice trenutno nalazi na evidenciji gradiškog Biroa za zapošljavanje.

M.Malešević

Share With: