Добар глас се далеко чује: Просвјетари и ђаци из Градишке у Српској и Босанске Крупе у Федерацији БиХ постали најбољи другари (ФОТО)

Ни удаљеност од 130 километарани ентитетске границе, нису спријечили ђаке и професоре из Техничке школе у Градишки и Мјешовите средње школе „Сафет Крупић“ у Босанској Крупи да постану најбоље комшије и да се залажу за исте вриједности.

Размјена искустава у настави, заједничко креирање школских програма, сарадња са школама у региону, нови пројекти на провјереним принципима и подршка у локалним срединама, све то су резултати заједничког дјеловања двије школе.

И на Међународни дан заједничког живота у миру, просвјетари и ђаци двије средње школе из два ентитета вриејдно раде на заједничком циљу: да младим људима пруже што боље образовање и припреме их за тржиште рада и за живот.

Просвјетари и ученици у двије школе из два града, контакте су успоставили посредством међународних пројеката. Касније су, самоиницијативно наставили сарадњу. Постали су сарадници, али и одани пријатељи.

О тој сарадњи, приликом посјете представника Техничке школе из Градишке крупској школи, Српскаинфо је прије неколико мјесеци објавила репортажу.

– Ваша репортажа нам је помогла, првенствено у јаснијем разумијевању јавности наше иницијативе, залагања, резултата и потребе овог вида сарадње – кажу Елвир Куленовић и Владо Томић, директори двије школе .

Ове школе су једна другој послужиле као примјер добре праксе, јер ове обрзовне установе у својим срединама успјешно сарађују са приватним сектором у привреди.

– Наши ученици иду у фабрике на практичну обуку, гдје их послодавци препознају као перспективне раднике и укључују их у свој производни циклус. Тиме остварујемо пуни смисао, оправдањеза постојећи концепт школовања – рекао је директор Куленовић за Српскаинфо.

Сада се још јдна школска година ближ крају. У два града испраћају још једну генрацију матураната и припремају се за упис нове генерације ђака. Испоставило се да је све више малих матураната заинтересовано за образовање у овим школама, које образују кадрове за привреду.

Добар глас се, очигледно, далеко чује, па је и прича о сарадњи двије школе и два града и унапређењу наставе допринијела томе.

– Након репортаже у “ЕуроБлицу” и на порталу Српскаинфо реакције у Босанској Крупи су позитивне, а ми смо у школски љетопис уврстили још једну лијепу, садржајну и корисну причу о школи. Ове године, желимо обогатити сарадњу са Градишком а на истим вриједностима стичемо партнере и у другим срединама – нагласиоје директор Куленовић.

И док се будући матуранти спремају за матурску екскурзију, а они који управо завршавају школу за испит зрелости, у Мјешовитој средњој школи „Сафет Крупић“ у Босанској Крупи се припремју да уз комшије из Градишке угосте и другаре иу Турске.

– У јуну, очекујемо посјету ученика и професора из Турске са којима такође сарађујемо већ неколико година – каже директор Крупске школе.

Владо Томић, директор Техничке школе Градишка, сарадњу са колегама у Босанској Крупи оцјењује као веома успјешан модел сарадње, од општег интереса.

– Свакако, планирамо угостити представнике Мјешовите средње школе “Сафет Крупић” из Босанске Крупе. Ми смо отишли корак даље од првобитних пројектних задатака и то сматрамо веома вриједним за наше двије школе и два града. Ова искуства примјењујемо и на другим пројектима, који су у току или у припреми – казао је Томић за Српскаинфо.

Он је, као и Елвир Куленовић, оцијенио веома значајним писање Српскаинфо о њиховој сарадњи и активностима, те поручио да позитивне приче итекако могу побољшати живот малдих и унаприједити образовање у свим крајевима БиХ.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: